Скандалът с американските подслушвания нямаше как да остане дълго време без последствия в Германия, пише в свой коментар кореспондентът на френския всекидневник Le Monde Фредерик Льометр. Две близки до Ангела Меркел фигури са в мерника на опозицията: Ханс-Петер Фридрих (ХДС), министърът на вътрешните работи и

най-вече Роналд Пофала, началник на контролния орган на германските тайни служби. Първият обяви през август, че разкритията на германското издание Der Spiegel са отишли „твърде далече”, а вторият заяви пред Бундестага, че след американските обяснения „случаят е приключен” и че германското правосъдие никога не е било пренебрегвано.

Председателят на Германската социалдемократическа партия (СПД) Зигмар Габриел натнетява обстановката допълнително всеки следващ ден. В сряда, той се задоволяваше само да критикува американците. В четвъртък говореше за невъзможността да се постигне споразумение за свободна търговия със САЩ в подобен контекст на международните отношения. Днес заяви пред Spiegelonline, че „не трябва да се повтаря грешката” аферата да се обявява „за приключена”.

Без да го споменава поименно, лидерът на СПД напада Роналд Пофала, който е част от тесния кръг около на близките до Ангела Меркел в кабинета. Именно на него бяха поверени последните дни коалиционните преговори със СПД.

Отвъд персоналното бъдеще на Роналд Пофала – за когото преди две седмици таблоидът Bild твърдеше, че ще бъде заменен в новото правителство от настоящия министър на околната среда Петер Алтмайер – лидерът на СПД иска да се възползва от голямото вълнение в Германия, предизвикано от аферата с подслушванията, за да отговори на тревогите на гражданите по този въпрос.

„Не трябва да се защитава единствено личното пространство на канцлера, но и това на 82 милиона германци”, заявява Зигмар Габриел добавяйки, че този въпрос трябва да е част от темите дискутирани по време на преговорите за сформиране на широка коалиция в Германия.

Тази тема не присъстваше в списъка от десет приоритетни точки, обявени от лидера на СПД миналата неделя, но Зигмар Габриел е известен с опортюнизма си, не би могъл да остави подобна възможност, коментира Фредерик Льометр.

Единството е борба, завършва френският наблюдател.