В Северно море, на около 6 морски мили от бреговете на Англия е разположена датирана от Втората световна война морска платформа, която се е самообявила за независима държава. Собственост на едно и също семейство от над 50 години, княжество Сийландия (Principality of Sealand), притежава собствена валута, гражданство и отбранителни сили, готови да действат при всеки опит на враждебна страна да завладее платформата, както вече се е случвало.
Населението на Сийландия е 50 души, а общата площ на железобетонната конструкция е около 500 кв. м. Достъпът до платформата се осъществява единствено чрез хеликоптер, а желаещите туристи трябва да кандидатстват за виза.
Макар и да изглежда като част от холивудска продукция, историята на Сийландия е съвсем истинска, а княжеството съществува от над половин век в „сивата зона” на световната геополитика.

Страната не е призната за суверенна от Великобритания, но се смята за такава. Девизът й е: „E Mare Libertas” или „От морето, свобода” на латински. Потенциалните кандидати за имиграция могат да се присъединят към кралското семейство срещу такса от 320 долара, която им дава титлата граф или графиня на Сийландия, собствени пощенски марки и имейл адреси. Срещу по-скромна сума можете да станете барон/баронеса или лорд/лейди.

Историята на Сийландия започва през 1960-те, когато пенсионираният майор от британската армия Пади Рой Бейтс установява контрол върху малка платформа в Северно море, на три морски мили от брега. Първоначалните му намерения са да я използва за седалище на пиратска радиостанция, за да заобиколи стриктните британски регулации. След като бива прогонен от властите, Пади Бейтс случайно попада на Сийландия, бивш преден пост на британските военноморски сили по време на Втората световна война, изоставен от 11 години и извън териториалните води на Великобритания. Вместо обаче да започне радио-излъчване, Бейтс решава да установи суверенна нация. Адвокатите му защитават тезата, че след като е била изоставена и извън териториалните води на Обединеното кралство, платформата е била свободна за вземане.

Княжество Сийландия обявява пълната си независимост на 2 септември 1967 г. Официалният й флаг е с диагонални червена, бяла и черна линия, а Пади и съпругата му Джоан си присвояват титлите принц и принцеса. По-късно те написват конституция и отпечатват собствена валута, паспорти и пощенски марки. (Паспортите не са официално признати от нито една държава, а валутата е фиксирана към американския долар.)

В отговор на действията на Пади Бейтс, британското правителство разрушава всички подобни платформи около бреговете на Острова. Лондон е принуден да признае пред себе си съществуването на Сийландия, когато Бейтс стреля предупредителни изстрели срещу британски ремонтен кораб, чийто екипаж се е опитвал да тормози децата му.Синът на Бейтс, Майкъл, е изправен пред съд, където печели делото на основание, че Сийландия се намира в международни води.

През 1978 г. група холандци и германци превзема платформата, с надеждата да я превърне в казино, и взема за заложник Майкъл Бейтс, който е държан три дни без храна и вода, преди да бъде отведен и изоставен в Холандия. Нашествениците са водени от мъж, наричащ себе си „министър-председателя” на Сийландия. Възрастният Бейтс, който е бил подлъган от бизнесмените в Австрия, се завръща и се свързва със сина си. Семейството изготвя план за възвръщане на държавата им, като щурмуват Сийландия с десант от хеликоптери. Нашествениците са пленени от Бейтс и след като Великобритания отказва да се намеси в случая, Германия изпраща свой дипломат, който да договори освобождаването им. При завръщането им на германска територия, те създават „сийландско правителство в изгнание”.

В отговор Пади Бейтс създава „Рицарите на суверенния военен орден на Сийландия”, отбранителни сили, готови да защитават платформата срещу следващото нашествие. Подобно засега не се е случвало, но 2012 г. можете да станете член на Ордена срещу такса от 166 американски долара.

Докато на платформата има спални помещения, параклис и дори физкултурен салон, активното население на Сийландия се състои от един човек, който поддържа платформата и е в постоянен контакт със семейство Бейтс, които пребивават за постоянно в английското графство Есекс.

Въпреки че Великобритания разширява териториалните си води до 12 морски мили, включвайки Сийландия в територията си, Лондон не е отправял други предизвикателства към Пади Бейтс и семейството му.

Поддръжката на платформата струва скъпо, но семейството е намерило начин да си покрива разходите. Освен сувенирите, които се продават чрез официалния уебсайт на Сийландия, кралското семейство е много отворено към информационните технологии. През 2000 г. сенчеста интернет компания HavenCo установява сървърите си на територията на Сийландия. На по-късен етап през е разглеждана възможността за преместване на сървърите на „Уикилийкс” на платформата, а през 2007 г. „Пиратският залив” прави опит да набере с дарения средства за закупуването на „Сийландия”.

Основателят на Сийландия Пади Рой Бейтс умира през 2012 г. на 91-годишна възраст, но синът му, принц Майкъл, продължава да работи за съществуването на микро-нацията.

 

По материали от електронното издание Wired и блога The Daily Beast