Тласъкът на човечеството да достигне Марс се сблъска с неочаквано препятствие тази седмица, след като мюсюлмански духовници издадоха „фатва” (религиозно предписание) срещу колонизирането на Червената планета.
Израелското издание Haaretz цитира официалното решение на базираната в Обединените Арабски Емирства религиозна институция Върховен съвет по ислямските въпроси (GAIAE), според което всеки опит за установяване на Марс би бил толкова опасен, че ще е равносилен на самоубийство, което е забранено от мюсюлманската религия.
Решението е било взето в отговор на обявеният конкурс от холандската компания Mars One за набиране на доброволци за еднопосочно пътуване, с цел установяване на първата човешка колония на Червената планета. „Защитата на живота от всички възможни опасности и гарантирането на безопасността му е въпрос, по който е постигнато съгласие между всички религии и

е ясно формулирано в стих 4/29 от Корана: Не убивайте себе си или помежду си”, се казва в официалната позиция на Върховния съвет.

„Подобно еднопосочно пътуване представлява истински риск за живота, което никога не може да бъде оправдано от исляма. Съществува възможност за всеки индивид пътуващ до Марс да не успее да оцелее там”, продължава още решението.

GAIAE е създаден през 2008 г. и оттогава е издал близо два милиона „фатви”, уточнява Haaretz.

Проектът Mars One си е поставил за цел да установи човешка колония на Марс до 2025 г. Програмата предвижда изпращането на безпилотни товарни апарати до Червената планета с необходимите компоненти за създаването на колония, които да бъдат последвани от човешко приземяване.

„В следващите години на Марс ще бъде изпратена демонстрационна мисия, следвана от комуникационни сателити, два „марсохода” и няколко товарни кораба. Тези мисии ще имат за цел да създадат преден пост, в който да мотат да живеят и работят човешки екипаж”, се казва на официалната страница на проекта.

Над 20 000 души, сред които 500 саудитци и жители на други арабски държави, са кандидатствали за участие в мисиите досега. През декември миналата година Mars One селектира 1 058 кандидати, които да започнат изпитания за окончателен подбор.

Марс се намира на приблизително 260 млн. километра от Слънцето и средната температура на повърхността на планетата е минус 65 градуса по Целзий. Атмосферата му е изключително тънка – едва един процент от земното налягане – и съдържа на 95 % въглероден диоксид.