В рамките на десет дни, два атентата със заредени с експлозиви автомобили бяха извършени в израелския град Ашкелон. На място бяха въведени извънредни мерки за сигурност, за да се сложи на край на насилието, което взима повече жертви от палестинския тероризъм.
Стотици полицаи бяха разположени последните дни в Ашкелон, за да върнат сигурността по улиците на разположения северно от Ивицата Газа курортен град, чиито жители, привикнали да живеят под непрекъснатата заплаха на ракетите на „Хамас”, започват да откриват един друг вид терор,

пише журналистът Сирил Луи от френския всекидневник Lе Figaro.
За десет дни бяха извършени два атентата – част от конфликта между различни мафиотски организации. А това е само един пример за крайното насилие, което упражняват 15-те фамилии, които доминират организираната престъпност в Израел.

„Често пъти забравяме, че войната на мафиотските кланове, от края на втората интифада насам, взема повече жертви отколкото палестинския тероризъм”, споделя белгийският журналист Серж Дюмон. Той е автор на мащабно разследване върху израелската организирана престъпност, което предстои да бъде публикувано на 8 ноември на френски език под заглавието „Истинската история на израелската мафия”.

Серж Дюмон припомня, че израелските престъпни групировки се появяват още със създаването на еврейската държава и постепенно са се милитаризирали, благодарение на опита, придобит по време на войните от 1967 г. и 1973 г.

„Много неотстъпчиви, когато става въпрос за защитата на собствената им територия, те разполагат с огромни арсенали. Извършват насочени обири срещу военни складове, наемат оръжейници, които нямат против да изкарат по някой шекел, за да закръглят края на месеца. Практически урежданията на сметки вече се правят с ракети и снаряди”, разказва още Дюмон.

В четвъртък, на 24 октомври тази война на мафиите се само-покани в Ашкелон, където при експлозията на зареден с експлозиви автомобил загина един човек, а друг беше ранен, от редиците на клана Домрани. В отговор, тази влиятелна фамилия организира открадването на система за видеонаблюдение разположена в района на престъплението, за да могат сами да идентифицират извършителите на нападението. Тази маневра обаче не е успяла да откаже противниците им и миналата събота, отново в Ашкелон, при подобен атентат беше ранен друг член на същия клан.

„Изправени пред такова покачване на престъпността, взехме решение да предприемем изключителни мерки, за да успокоим населението”, заяви говорителят на израелската полиция Мики Розенфелд, с което индиректно намекна, че борбата с срещу организираната престъпност е влязла в приоритетите на службите по сигурността, които досега пренебрегваха този проблем, коментира журналистът от Le Figaro.

Според официалната статистика над 300 предполагаеми членове на организирани престъпни групировки са били задържани от началото на годината, предимно по обвинения в насилствени престъпления и пране на пари.

„Решихме да заложим усилията си върху разузнаването, за да се позволява повече на тези фамилии да се измъкват”, каза още полицейският говорител.

Кланът Домрани, специализиран в търговията с наркотични вещества, лихварството и трафикът на краден пясък от кариерите или плажовете на Израел, е доста добре познат на специалните служби. Започнал от най-ниско ниво, кланът се възползва от проблемите с правосъдието на някои от своите конкуренти, за да развие дейностите си, предизвиквайки раздразнение в криминалната общност.

Миналата година домът на предполагаемият „кръстник” на клана, Шалом Домрани, беше обект на планирано нападение с противотанков снаряд. В резултат на това той се укрива за няколко седмици, преди да се завърне в Израел, където е задържан за кратко за … пътно нарушение.

„Този анекдот илюстрира ограниченията на полицейската работа”, коментира Серж Дюмон. Въпреки информаторите си, полицаите не успяват да съберат достатъчно необходими доказателства и са принудени да освобождават „кръстниците”, след два-три дни разпити.

След като икономическата депресия след войната от 1973 г. подтиква голяма част от големите фамилии да емигрират към Америка или Европа, те се научиха да прикриват следите си, като развиват международни контакти.

Един от предполагаемите кръстници, Зеем Розенщайн, роден в Тел Авив дълго години предизвикваше израелската полиция, преди да „падне” за трафик на наркотици в САЩ през ноември 2004 г. Ицхак Абергил, водач на фамилия развила дейности в Европа и Япония, също беше осъден от американски съд за изнудване. Условното му освобождаване е за 2016 г., когато може да бъде разрешено да излежи остатъка от присъдата в родината си. Завръщане, което според специалистите, може би обяснява последното покачване на напрежението в криминалните среди на Израел.