Документален филм на британския Channel 4, който ще бъде излъчен на 10 ноември разказва, че според нова теория на египтолози, фараонът Тутанкамон е бил убит при инцидент с бойна колесница, а тялото му е се е самозапалило в саркофага, след провалил се опит за балсамирането му.

Веднага след смъртта му през 1323 г. пр. н.е., Тутанкамон е бил набързо балсамиран и погребан, но учените сега вярват, че маслата, с които е била извършена процедурата, са предизвикали химическа реакция, в резултат на което мумията се е самозапалила.

Доказателството за това твърдение идва от фрагмент от плътта на момчето-фараон, чиято гробница е открита през 1922 г. от британска експедиция. След проведени изследвания е било научно доказано, че тялото е изгоряло, докато е било запечатано в саркофага.

Образът на Тутанкамон, който става фараон на 10-годишна възраст през 1333 г. пр.н.е. и управлява девет години до смъртта си, разпалва въображенията по света от години. Той е последният от кралската линия на ХVІІІ-та династия от Новото царство, един от най-могъщите домове управлявал Древен Египет.

Откриването на гробницата му през 1922 г. с недокоснати златен саркофаг и златна погребална маска, инкрустирани с полускъпоценни камъни, предизвикват масов интерес по света навремето и продължават и до ден днешен да привличат вниманието към древната история на Египет.

Учените участвали в новото изследване на мумията на Тутанкамон са извършили и виртуална аутопсия, използвайки съвременни технологии, благодарение на което са извадили заключението, че легендарният фараон е загинал при катастрофа на колесница по време на битка.

По този начин се оборва досегашната теория, че фараонът е бил убит от свой враг.

Учените смятат че конкретната причина за смъртта на Тутанкамон е силен удар от колело на колесница на нивото на гърдите, като по всяка вероятност тялото е било прегазено с висока скорост. Според тях тялото е било окървавено и в много лошо състояние, което затруднило допълнително работата на балсамиращите.

През 1960-те години фотограф от Университета в Ливърпул прави рентгенова снимка на черепа на Тутанкамон и установява, че фрагмент от него се движи свободно, което провокира четири десетилетия теории за убийството на момчето-фараон.

Според новите доказателства, учените вярват, че причината за смъртта на Тутанкамон е преминаването на тежко колело през гърдите му, а раната на главата е била нанесена след смъртта му.