Протестиращи студенти от Великотърновския университет (ВТУ) са били заплашвани от въоръжени лица, нахлули в окупираната от тях зала. Това съобщи в сряда групата „Ранобудните студенти”, която на 25 октомври окупира най-голямата аудитория в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и даде старт на продължаваща вече трета седмица акция и в други ВУЗ-ове в страната. По-късно на интернет страницата „Окупирай ВТУ” се появи съобщение, в което се обяснява какво се е случило.

Уважаеми журналисти,

С тревога съобщаваме новина от последните минути! Днес, 6.11.2013 г. около 14:30  часа при нас, окупаторите в 321 аудитория на ВТУ, нахлуха неизвестни за нас провокатори, които отправиха директни заплахи към нас.  В началото в залата влязоха 3-4 човека и започнаха да обиждат организатора на окупацията Светлин Тачев. След това нахлуха още хора, а „главатарят“ им започна да заплашва присъстващите в това време окупатори: „Ще ви натрошим краката, ще плюете кръв“ и редица други заплахи. По-стряскащото обаче е, че другият от окупиращите студенти Иво Иванов е видял на колана на провокатора закачен пистолет, който той е държал с ръка с готовност да го извади на момента. Имаше опити за физическа разправа. След категоричният отказ на двамата окупатори да освободят залата и опитите да успокоят духовете, провокаторът хвана бутилка с вода и я  захвърли по недоволните студенти.  Заплаши, че ще се върнат отново следващото междучасие.

Веднага след това Тачев се свърза с друг окупатор, който беше в друга зала на университета с други студенти, които веднага след скандалната информация се затичаха към 321 аудитория, за да предотвратят евентуален по-тежък инцидент.

Малко след огласяването на случая пред ръководни лица, провокаторът бе открит на автобусната спирка на Ректората.

Ние смятаме, че това е груба провокация към нас и призоваваме ръководството на ВТУ да вземе спешни мерки.  Отново категорично заявяваме, че такива заплахи срещу нас няма да подействат и окупацията на 321 аудитория няма да падне. Не мислим, че провокацията е от страна на университета, а идва от външни среди. Вярваме, че съответните органи ще подходят професионално към инцидента и няма да бъде допуснат нов такъв.

Благодарим и за бързата реакция на зам. ректорът  на ВТУ проф. Петко Петков.

Припомняме, че преди няколко дни един от окупаторите на 321 аудитория във ВТУ бе заплашен от фалшив профил във Фейсбук, че ще остане без уши, крака и ръце”.

Иначе окупацията на Ректората на СУ продължава с дискусии и лекции. Тази вечер на общия антиправителствен протест #ДАНСwithme в района на университета имаше светлинно шоу с огньове.