Климатичните изменения започват все повече да се отразяват на добива на какаови зърна и производителите не успяват да се справят с търсенето, растящо допълнително, благодарение на страните в икономически подем. Това съобщава авторитетния американски финансов всекидневник The Wall Street Journal. За цялата 2013 г. светът е изконсумирал за първи път над четири милиона тона какао или 32 % повече отколкото преди десет години. Растящото търсене на суровината е увеличило цената с 9 % за последната година.
Производителите обаче не са в състояние да покрият цялото търсене. Реколтите от какао се събират предимно от малки независими производители в региона на Западна Африка. Те обаче нямат възможността да инвестират в разрастване на производствения си потенциал, още повече че засаждането на нови дървета започва да дава резултат едва на 10-тата година. Според The Wall Street Journal друг риск за сектора представлява преориентирането на част от тези производители към по-доходоносни суровини като палмовото масло и каучука.

Климатичните изменения също така допринасят за задълбочаване на сушата и според експерти какаовите реколти са директно заплашени от този феномен.

Очакванията са цената на какаото да продължи да расте. Според Международната организация за какаото (ICCO) през следващите пет години търсенето ще е по-голямо от производството. Това ще е най-дългия период на недостиг от както организацията е започнала да публикува статистиката си през 1960-те, твърди още американският всекидневник.

За да компенсират увеличаването на производствения разход крупните производители, като Mars и Nestle, ще трябва да направят избора между увеличаване на крайната цена на продуктите си, намаляване на размера им, или намиране на заместител на какаото, посочват още експерти.

„Жилото“ не препоръчва на читателите си да се презапасяват с шоколад, но обръща внимание, че светът около нас се променя непрекъснато.