Информацията за досъдебното производство срещу Христо Бисеров и доведения му син предизвика вълна от политически реакции и коментари.
„Разследването срещу Бисеров очевидно разкрива, че в ДПС текат интересни процеси. Но основният въпрос, който следва от тук, е – кой докладва на Доган операцията срещу Бисеров? Кой предупреди висшето ръководство на ДПС да се отърве от политика Бисеров преди да му бъде поискан имунитетът? Кой изнесе информацията от службите и я занесе в сараите, за да може днес разследването да се води срещу гражданина Бисеров, а не срещу политика Бисеров?”, попита лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов чрез профила си в социалната мрежа „Фейсбук”.

„Докато разни хора правят нескопосани опити да отклоняват общественото внимание, заместник-председателят на ДПС и зам.-председател на Народното събрание Христо Бисеров се оказа разследван за пране на крупни суми пари”, пише Борисов.

Светлото бъдеще

Парламентарният председател на ДПС Лютви Местан коментира преди въпросите на Борисов, че в партията вече „гледат напред”, тъй като казусът е в „полето на съдебната власт, не на политиката”, и са готови с предложения за заместници на Бисеров – Алиосман Имамов за зам.-председател на НС и Четин Казак за председател на правната комисия. Мястото на зам.-председател на ДПС било въпрос от компетенциите на Централния съвет.

Все пак той отправи призив за търпение, докато компетентните власти навлязат в конкретика „дали каквото и да е засяга по някакъв начин битността на г-н Бисеров като член на ДПС”.

„Никой – нито председателят на ДПС, нито почетният председател, е провокирал оставката на Христо Бисеров. Г-н Доган бе не по-малко изненадан от оставката на Христо Бисеров. Няма как ние да бъдем информирани за взето решение, ако то не е продукт на ултиматум от наша страна”, заяви Местан.

Позовавайки се на съобщението на прокуратурата, той допълни: „Става ясно, че е много несъстоятелно твърдението, че някой е бил изритан от постове. Предполагам вече няма никакво съмнение, че това е било продукт на собствено решение – дали поради неизбежност или поради друга причина”.

Знаем… от достатъчно време

Сякаш за да подготви почвата за въпросите на Борисов, рано сутринта заместникът му Цветанов, изпреварвайки съобщението на прокуратурата, съобщи в парламентарните кулоари, че „това, което се говори, е свързано със сериозни финансови преводи, които са направени от една държава към друго място”.

„Явно понеже информацията няма как да бъде скрита, в тази връзка се предприемат действия от съответните компетентни органи”, каза още Цветанов. Попитан от кога разполага с информация по случая, той заяви: „От достатъчно време, за да мога да направя подобни изводи”.

Обяснителен режим

Изказването на Цветанов вбеси Местан. „Ако г-н Цветанов се е позовал на информация от прокуратурата, ако неговото твърдение като време следва информация, огласена от прокуратурата, аз се извинявам. Но, ако неговите твърдения предшестват официална информация на прокуратурата, задавам въпрос на главния прокурор – кой и защо има достъп до класифицирана информация”.

След това Цветанов влезе в обяснителен режим, заявявайки че твърденията му се основават на лични наблюдения.

„Човек, който е работил в службите дълги години, човек, който следи и наблюдава политиката и участва в нея последните 4-5 години, може спокойно да направи подобен извод, че подобни политически решения, когато се взимат в една партия, те винаги са свързани с определени парични средства или преводи, които могат да бъдат направени от една държава в друга”, заяви бившият силов министър.

Той обясни, че съпругата му, която е служител на ДАНС, е в неплатен отпуск, „за да няма спекулации”, и няма как да черпи информация от нея.