Разследване за пране на пари и данъчни престъпления започна срещу напусналия „по лични причини” парламента и ръководството на ДПС Христо Бисеров. Прокуратурата образува в четвъртък досъдебно производство срещу него и доведения му син Ивайло Главинков.
„Изпадналият в нелегалност” от края на мината седмица Бисеров (неоткриваем е за нито една медия – бел.ред.) ще бъде разследван и за документно престъпление, защото е представил декларация с невярно съдържание пред Сметната палата.
Държавното обвинение освен това е назначило пълни данъчни проверки на Бисеров и Главинков.

Всичко това става ясно от съобщение на прокуратурата, публикувано в четвъртък, часове след като главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че се проверява сигнал, свързан с класифицирана информация за Христо Бисеров.

Разминавания

В типичния прокурорски стил на „час по лъжичка” Цацаров обяви преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), че сигналът до прокуратурата е изпратен от ДАНС.

В същото време вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви пред Нова телевизия, че няма информация ДАНС да е проверявала Бисеров или членове от семейството му.

Повече от изненадващо в неделя Христо Бисеров се оттегли от всички постове, които заемаше. Това породи редица спекулации за мотивите му, тъй като официално обявените от пресцентъра на ДПС „лични причини” бяха силно несериозни.

Между слуховете за здравословното му състояние и тайно договаряне между ДПС и ГЕРБ за съставяне на ново правителство начело с вътрешния министър Цветлин Йовчев, като причина за решението му да се оттегли, във вторник вечерта „Капитал” писа, че Бисеров е проверяван за данъчни нарушения.            

Преводи

В съобщението си прокуратурата посочва, че са получени данни, които са „свързани с извършването на парични преводи в щатски долари и в евро от сметка в банка в европейска страна към сметка в банка на друга европейска страна”. Титуляри на сметките били Бисеров и доведеният му син.

„Последвали са извършване на влогове (срочни депозити), теглене на суми в брой, както и банкови преводи към свързани търговски дружества, регистрирани и в офшорни зони (Сейшелски острови)“, пише още в съобщението.

Държавното обвинение уточнява, че разследването е възложено на Следствения отдел към градската прокуратура. Разпоредено е възлагане на пълни данъчни проверки на Бисеров и Главинков, както и на търговски дружества.

Постановено е разкриване на данъчната и банковата тайна. Предстои отправяне на запитвания по реда на международната правна помощ до компетентните власти на поне две европейски държави относно основанията за откриване на банкови сметки, движението на суми по тях, извършването на преводи, източниците на доходи и т. н.

От ДАНС ще бъдат изискани всички налични материали по случая, включително и данни относно постъпили предни сигнали за лицата и предприетите действия по тях, добавят от обвинението с уточнението, че голяма част от делото е секретно и затова повече подробности няма да бъдат разкривани.

От Швейцария към Македония и извън страната

Според неофициална информация на електронното издание Mediapool интерес към Бисеров първоначално е проявен от Швейцария, където вече бившият функционер на ДПС  имал сметка. Впоследствие тамошните служби предават данни за финансовите му операции към българските им колеги.

През пролетта на т.г. от негова сметка в Швейцария към сметка на сина му в Македония са преведени 400 000 долара. Вероятно по-късно е имало още един банков превод – около 50 000 долара. Първият период, за който има съмнения, е направен в периода 2000-2003 г.; вторият – 2006-2008 г., а третият и последен датирал от пролетта на 2013 г. 

Освен че е доведен син на Бисеров, Главинков (38 г.) е юрист и е член на адвокатската колегия в Търговище. В началото на тази година Кирил Добрев (БСП) съобщи по време на протестите срещу високите сметки за електроенергия, че Главинков работи в ЧЕЗ. Проверката установява, че действително е работел, но на ниска позиция и е напуснал. В 41-то Народно събрание е бил нещатен сътрудник на баща си, според публичния регистър на сътрудниците, пише още електронното издание.

От декларацията на Бисеров пред Сметната палата, подадена в началото на мандата му като народен представител, става ясно, че съпругата му е взела заем от 184 хил. евро от Ивайло Главинков – син, както е записано в декларацията. Самият Бисеров има скромни спестявания и също скромни доходи от наеми.

В същото време Националното радио, позовавайки се на свои източници, съобщи, че Бисеров е напуснал страната.

Въпроси „без отговор”

Главният прокурор не пожела да коментира точно смущаващо ли е това, че ДАНС му изпраща информацията за пране на пари и данъчни престъпления, след като Бисеров вече е обявил, че напуска политиката.

Освен това препрати към Агенцията въпроса дали изобщо е щяло да има сигнал, ако Бисеров не се бе оттеглил.”Извинявайте, тези въпроси към ръководството на ДАНС. За да получа отговор на тези въпроси, трябва да имам възможност за нормална преценка. Тя се прави по фактите, а не въз основа на една информация”, каза Цацаров.

Пред репортери шефът на ДАНС Владимир Писанчев също отказа да коментира дали е възможен теч на информация от агенцията му, след като Христо Бисеров подаде оставка в неделя, а сигналът до главния прокурор стига едва вчера.

„Ние просто имаме технологично време, за да си извършим проверката. В момента, в който сме приключили проверките, сме уведомили мигновено прокуратурата“, заяви Писанчев.

В този контекст въпросът защо версиите на главния прокурор и на вътрешния министър нямат допирни точни и се разминават драстично направо крещи.

Отговорът какво точно се случва с Бисеров и защо сега започва разследването срещу едър функционер на ДПС, близък до Доган, не може да бъде открит и в „екзактното” обяснение на Лютви Местан.

„Никой – нито председателят на ДПС, нито почетният председател, е провокирал оставката на Христо Бисеров. Г-н Доган бе не по-малко изненадан от оставката на Христо Бисеров. Няма как ние да бъдем информирани за взето решение, а то да е продукт на ултиматум от наша страна”, заяви Местан.

В същото време едва ли има наивник в България, който да мисли, че ДАНС ще се прицели точно в Бисеров без одобрението на тези, които седят зад гърба му. Контра-разузнавателната агенция многократно е доказала, че има основателни причини да се смята, че тя действа като политическа наказателна бригада. Най-малкото защото делата й рядко излизат в съда. В същото време „отстрелването” на Бисеров със сигурност ще се използва, за да се внуши, че „недосегаеми няма”. PR-акция, от която властта има нужда след провала с Пеевски.