Студентската окупация на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, започнала миналата седмица, намери своето отражение и в други висши учебни заведения в столицата и страната в понеделник. Антиправителствената акция, зародила се в Аудитория 272 на СУ, днес се разрасна в Нов български университет (НБУ), Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ (НАТФИЗ), Великотърновския университет (ВТУ) и Пловдивския университет (ПУ).

В обявения за неучебен ден в СУ се събра Академичният съвет, който посъветва студентите „да потърсят други форми на протест, които да не пречат на университета да осъществява своята мисия”. Подобна бе и позицията на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в страната. Образователният министър Анелия Клисарова каза, че политика не се прави в университетите и също призова към „оригиналност”, която да не „нарушава правата и на другите, които имат друга гражданска позиция“.

В същия тон бе и „антиокупаторското” включване, което извади напред свои представители с образование и лелеещи за такова за разлика от уикенда, когато в двора на Ректората като недоволни от окупацията се появиха момчета с тъмни якета и беден речник, оставили сянка на съмнение, че може би за първи път влизат във висше учебно заведение. Там беше и народният представител от левицата Борис Цветков, след като ден по-рано в сравнителния си тон, когато става въпрос за протести, БСП обяви, че 100 пречат на 25 000 да учат.

Появи се и писмо, стилистично силно приличащо на ченгеджийски донос – с анонимни автори, слаб правопис и сериозни „разкрития”. В него група, озаглавила се „Неспящите студенти” (вероятно антипод на „Ранобудните студенти” – бел. ред.), осветли „тъмната сянка”, която стои зад окупацията във ВУЗ-овете. С предварителната уговорка, че не обслужват ничии интереси, обявилите се за „независими” българи съобщиха, че първоначално подкрепяли окупацията на своите колеги.

После обаче дошли съмненията в безкористността на акцията и именно заради своята такава „Неспящите” решили да покажат „Истината”, базирана на тяхно собствено „разследване”. Според него зад окупацията стоят Сорос, кръгът „Капитал”, Реформаторският блок и другите „редовни спонсори” на антиправителствения протест.

Разкритията на „принципната” група обаче бяха подкрепени единствено с лични разсъждения, сравнения и изводи, които подхождат повече за ученическо съчинение по снимка.

Обявили се от първия ден като част от антиправителствения протест, започнал на 14 юни с назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, студентите и днес получиха подкрепа от основната вълна на демонстрацията. Изразиха и своята благодарност с транспарант, спуснат от прозорец на Ректората.

Едновременно с това „окупаторите” за пореден път обявиха, че са „безпартийни”, след като лидерите на ГЕРБ и ДСБ използваха възможността „невинно” да застанат на тяхна страна.

„Разклоняването” на окупацията в понеделник започна малко след 9.00 часа тази сутрин, когато в писмо до медиите бе съобщено, че главната аула на ВТУ е окупирана. До мащабни действия там не се стигна, тъй като студентите срещнаха несъгласие от ръководството на висшето учебно заведение.

В 10.30 часа група студенти окупира аулата на НАТФИЗ, след като още в неделя студентите от Академията заявиха подкрепата си към акцията на СУ. При демонстрантите дойдоха председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, актьорът Валентин Танев и преподаватели от ВУЗ-а.