Европа е възмутена все повече и повече от съюзника си САЩ. Спецслужбите на Америка следят всички евролидери и то с най-прозаичната очевидна цел – индустриален шпионаж.
Така поне излиза от разкритията на порусначения бивш агент Едуард Сноудън.
Германия, Франция, Италия, Испания – всички големи икономики на Стария континент са от оперативен интерес за „приятелските” американски служби.
Но защо, освен остри ноти и дипломатически протести с настоявания към Вашингтон за обяснения, някак си няма реално желание за критика.

Може би най-добре това бе обяснено от бившия председател на Европейската комисия Романо Проди, подслушван преди десетилетие.

„Когато стана ясно всичко това, Европейският парламент и Европейската комисия веднага реагираха. Но нищо не се промени“, отбеляза той.

За България този проблем е нищожен.

Тук има дългогодишна култура на доноси и записи, на която никой никога не се е учудвал.

Освен това всеки българин знае, че американците си подслушват и го отбелязва на принципа „дреме ми на шапката, ще им псувам президента колкото си поискам“.

Ако оставим обаче родните „философии“, къде е обединена Европа в тази крайна намеса в личното и неприкосновено пространство на милиони нейни граждани?

Ангела Меркел иска обяснения, спряганият за бъдещ премиер на Франция Мануел Валс също.

Американците чакат Едуард Сноудън да бъде оплетен в мрежите на някоя симпатична рускиня, да вземе да се задоми (все пак е на 30 години вече) и да си затрае.

И отново стигаме до Романо Проди, бивш премиер на Италия, който буквално казва: „Кучетата лаят, керванът си върви и нищо няма да се промени“.