Казусът, депутат ли е Делян Пеевски или не, отново се връща в Конституционния съд. Това става след като президентът сезира институцията с искане за обявяване за противоконституционно решението на парламента, с което народните представители отмениха решението си за избора на „успелия” 33-годишен за председател на ДАНС.
В съобщението на прессекретариата на Росен Плевнелиев се посочва, че според него това действие на парламента е в противоречие с основни принципи, предвидени в Конституцията.

Конституцията и законите на страната въвеждат мандатност за публични органи, с което създават защитен механизъм на демокрацията, посочва в мотивите си до съда президентът. Мандатът на орган не може да бъде прекратен предсрочно на база субективна преценка. Той може да бъде прекратен предсрочно само на основания, предвидени в Конституцията или законите. Такива основания в случая няма, изтъква Плевнелиев.

„Решението“

След като на 14 юни Делян Пеевски бе избран за шеф на ДАНС без дебати в пленарната зала, пет дни по-късно депутатите набързо го освободиха от поста под натиска на протестите. 

След фиаското с назначаването на Пеевски КС образува дело за несъвместимост по искането на ГЕРБ. Партията на Борисов твърдеше, че Пеевски няма основание да се връща като депутат в парламента по Конституция, защото е положил клетва пред Народното събрание като началник на ДАНС.

След няколко месеца размотаване Конституционните съдии „решиха” казуса, измивайки си ръцете. Всъщност институцията се раздели на три.

Шестима съдии приеха, че несъвместимост не е налице, петима се обявиха за обратното, а един от тях отсече, че делото е недопустимо, защото  не може да се иска прекратяване на депутатски мандат на някой, който не е депутат, тъй като с избора му за шеф на ДАНС автоматично престава да бъде такъв.

Така практически КС не се произнесе по делото, тъй като необходимият минимум от седем гласа за постигането на решение в КС не бе набран и Делян Пеевски автоматично се „върна” в парламента.  На съпартийците му от ДПС обаче не им се наложи да му правят място на депутатската банка, защото той не е стъпвал в сградата на законодателния орган откакто бе избран за шеф на ДАНС. Вместо с присъствие обаче Пеевски се отбеляза със законодателна инициатива от разстояние, пишейки текстове, засягащи медиите, в законопроекта за офшорките. 

Задължително тълкуване

Искането на Плевнелиев до КС е за задължително тълкуване от кой момент се прекратяват пълномощията на народен представител, когато той бъде избиран от парламента на друга длъжност или е встъпил в тази длъжност с полагане на клетва.

Делян Пеевски положи клетва веднага след избирането му, даде интервю „по пантофи” за Валерия Велева, срещна се с главния прокурор в качеството си на шеф на ДАНС, събра за оперативка директорите на направления в агенцията. После – след, като КС „реши” – написа, че не е консумирал председателството си, че е успял, млад и сатанизиран.

Според държавния глава, в съответствие с духа на основния закон следва да се приеме, че решението на Народното събрание, с което парламентът избира свой член на друга държавна длъжност, след като има и волеизявление на народния представител за това, е основанието за прекратяване на пълномощията му като депутат.

Няколко дни след „решението на КС, което в някаква степен съживи протестите, от Реформаторския блок внесоха при президента предложение за ново сезиране на Конституционния съд с искане да бъде обявено за противоконституционно оставането на Пеевски в Народното събрание.

КС не може да бъде сезиран два пъти по един и същи въпрос. Не един и двама юристи обаче разясниха, че питането на депутатите от ГЕРБ е ограничило съда само до зададения въпрос за несъвместимост.