Властите в държавите членки на Европейския съюз са отправили 8 500 заявки към социалната мрежа „Фейсбук” за хакване на над 10 000 профили на потребители за първите шест месеца на тази година. Една заявка (?) е била отправена от България. Тези данни са били изнесени по време на изслушване в Европейският парламент тази седмица, посветено на подслушванията извършвани от американските специални служби на граждани на ЕС.
Ричард Алън, директор публична политика на „Фейсбук” за Европа, Близкия Изток и Африка е цитирал пред евродепутатите официален доклад на компанията, че в периода януари-юни 2013 г. са били подадени 8 500 заявки от властите в държавите членки, които се отнасят към общо 10 000 профили на потребители на социалната мрежа.

Първенците в следенето на собствените си граждани са Великобритания, с 1 975 заявки от началото на годината, следвана от Германия с 1 886, Италия с 1 705 и Франция с 1 547.

Проверката на „Жилото” на официалния доклад установи, че за първите шест месеца на 2013 г. от България е постъпила една заявка за достъп до един единствен профил във „Фейсбук”. Няма как да не си зададем въпроса, кое е лицето, което така е заинтересувало МВР-то или съответните служби, за да се възползват от възможността?*

Трябва да им се признае все пак, че на регионално ниво са най-сдържани. От Гърция са направени 122 искания за достъп, 96 са дошли от Турция, 16 от Румъния, 9 от Македония и едно от Сърбия.

От „Фейсбук” уточняват, че голяма част от заявките на службите се правят по линията на договорите за правна взаимопомощ между европейските държави и САЩ и от компанията нямат възможността да направят разлика всеки път дали искането за достъп идва от ЕС.

По време на изслушването в Европарламента Ричард Алън е отправил призив към правителствата по света за повече прозрачност и гъвкавост в областта на изискванията за национална сигурност, с които е принудена да се съобразява неговата компания.

„Фейсбук” в момента не търси пари от правителствата, които искат достъп до профили, но обмисля да въведе система за плащане, е разказал още Алън.

За 2012 г. 1 % от 1,2 млрд. профили на потребители на „Фейсбук” са били обект на проверка от страна на дадените власти, допълва представителят.

 

*Очакваме Вашите предположения на страницата на „Жилото” във „Фейсбук” или към профила ни в „Туитър”!