Стела Николова

Досега битката за Пловдивския панаир се водеше основно от народни представители и общински съветници, но вече и министърът на икономиката предприема действия като заинтересована страна по случая. Това заяви в ефира на Euronews народният представител от “Продължаваме промяната – Демократична България” Стела Николова. Според нея новият министър Богдан Богданов, който вече нареди проверка по казуса, може да обжалва и иска нищожност на решение на Варненския общински съвет от 2021-а за собствеността на акциите.

“Няма да се предадем дори акциите да отидат окончателно при г-н Георги Гергов”, заяви Николова, според която различни политически сили през годините са обслужвали олигарха. “Той е придобивал хапка по хапка панаира за жълти стотинки поне от 2006-а година насам”, уточни Николова. Според нея редом с действията на министъра е важно и Агенцията по вписванията да обжалва определение на Апелативния съд, за да се спечели допълнително време за положително развитие по казуса.

По-рано тази седмица парламентарен въпрос на Николова към вече бившия служебен министър на културата разясни, че Министерството е започнало процедура по обявяване на Пловдивския панаир за културна ценност. Още през април депутатите от ПП-ДБ отправиха такова искане в опит да спасят панаира от Гергов. Неговото дружество “Пълдинтуринвест” е изпратило писмо да всички народни представители с настояване да не изискват действия от министрите, защото по казуса вече нищо не можело да се направи. 

“Това е изключителна арогантност. През цялото време се прави всичко възможно Гергов да получи Панаира”, възмущава се Николова. Тя напомни, че казусът е включен в дневния ред на Народното събрание тази седмица.

Вчера общинският съвет в Пловдив отхвърли предложението на “Демократична България”, с което общината можеше да придобие 29% от акциите на панаира чрез замяна на акции с Варна. 

“Предложението на ДБ в Пловдив беше много резонно. Ако акциите бяха заменени, всяка от страните щеше да остане доволна, но за съжаление мнозинството общински съветници от ГЕРБ не допусна това”, заключи Николова.