Ако украинската контраофанзива се окаже достатъчно успешна, Кремъл може да обяви нова вълна на мобилизация в Русия. Този път привиканите под знамената новобранци може да са дори повече, отколкото миналата есен, съобщава украинската агенция УНИАН. Информацията е на в. „Ню Йорк таймс“, който цитира мнение, изразено от няколко западни политици, пожелали анонимност.

В лични разговори американски и европейски източници признават, че изтласкването на всички руски войски от окупираната украинска територия като част от настоящата контраофанзива е слабо вероятно. Въпреки това се очертават две ясни възможности за отбелязване на „успех“: ако украинската армия си възвърне и задържи ключови участъци от територията, окупирана преди това от руснаците, или ако Киев нанесе на силите на Москва изтощителен удар, който да накара Кремъл да постави под въпрос перспективите за по-нататъшна война срещу Украйна.

По оценка на американските разузнавателни агенции най-вероятните сценарии са малки победи за Украйна в началната фаза на военните действия, като например отвоюване на части от Донбас или изтласкване на Русия от селскостопанските и минните райони в Югоизточна Украйна. „Превземането на атомната електроцентрала Запорожие би било както символична, така и стратегическа победа, която ще върне в ръцете на Украйна една от най-големите атомни електроцентрали в света и важен източник на електроенергия“, според цитирания документ.

Представители на САЩ и Европа твърдят, че за Украйна е важно да прекъсне или поне да намали площта на т.нар. „сухопътен мост към Крим“, който улеснява военната логистика на руснаците. Това би ѝ позволило да заплашва руските военни обекти на полуострова и да прекъсне снабдяването на войските там. Друга жизненоважна цел на контранастъплението трябва да бъде по-нататъшното отслабване на руската армия, след като руските войски вече претърпяха огромни загуби в боевете за Бахмут през тази година.

Някои представители на съюзниците на Украйна се опасяват, че контранастъплението на ВСУ може да бъде „твърде успешно“. Огромните загуби на войници може да принудят Владимир Путин да обяви по-голяма мобилизация. „Американските разузнавателни служби твърдят, че пълното поражение в Украйна или загубата на Крим са два сценария, при които Путин потенциално би могъл да нареди използването на ядрено оръжие“, отбелязва американското издание.

През последните дни украинските въоръжени сили постигнаха локални успехи в офанзивата си край град Орехов в Запорожка област. Това беше потвърдено от независими наблюдатели от Американския институт за военни изследвания. В същото време анализаторите предупреждават, че украинците трябва да атакуват при изключително неблагоприятни условия – срещу подготвени позиции на противника и без въздушно превъзходство, докато руските сили прилагат разумна отбранителна доктрина. БТА