„Като не ви харесва в България, емигрирайте” – тази фраза взриви интернет средите, в които се обсъжда студентският протест, миналата седмица. Тогава като неин автор се посочваше ректорът на УНСС проф. Стати Статев на основата на твърдения от типа „чух” и „видях”, а той използва ефира на няколко национални телевизии, за да обясни, че думите му са „извадени от контекста”
В четвъртък обаче предаването „Господари на ефира” излъчи получено видео от конкретната му среща със студенти, на която професорът се представя на ниво, далеч от подходящото за статута на човек, който би трябвало да крепи и представлява институцията висше учебно заведение.
Статев се проявява в амплоато на „психологически тактик”, който с тежка ирония се опитва да „налее в главите” на студентите колко „жалко” е начинанието им, поучава ги, дори им „помага”.

Отправя се обаче и конкретна заплаха, която по-късно се оказва приложена реално, показвайки надмощие над „26-мата” протестиращи.

Подходът му силно напомня на практиките, ползвани в Държавна сигурност пред 1989-а. Паралелът вероятно не е случаен, след като проф. Статев се появи в списъка със сътрудниците на службата като секретен агент Стойновски на I главно управление след публичното му огласяване.

В монолог ректорът задава въпроси и сам си отговаря на тях. В редките случаи, когато се чуват питания на студентите, той отвръща с отявлено пренебрежение и признание за изпитвано „неособено уважение” към тях.

Публикуваме точните цитати от изявлението на проф. Статев, записано във видеото, тъй като конкретността и начинът им на изказване нямат нужда от допълнителни обяснения.

Статев:Защо точно тази зала избрахте? Бяхте нагли да искате аула „Максима”, за да спите на меко. Това си е наглост, бе, колеги. Ма, вие просто нямате мярка. Мога да ви запазя места в някой хотел, ако искате.  

Ще съжалявам толкова млади хора. Защо да не си почивате нормално? Ще станете ли по-велики от това? Вътре в самите себе си ще станете ли по-велики, ако дремете по тия банки цяла нощ?

Единственото, което ви пази, е, че гледам на вас с неособено голямо уважение, но като на млади хора, които биха се поучили, както и ние сме се поучавали от недостойни постъпки, които сме правили. В момента вие пречите, пречите, пречите. Всичко друго е илюзия…

Какъв пример да ви дам? Ако някой влезе и ви окупира дома и не ви пуска вътре, ‘щото нещо не му харесва, как ще се чувствате? Как ще се чувствате, колеги? Като борци за свобода ли? Отговорете ми!

Студент: „УНСС е нашият дом”. 

Статев: „Не е ваш дом и дай Боже да не бъде.

Ако ще ми давате пример със Софийския университет, ще ви раздам по един бял лист и ще се подпиша искане да ви приеме колегата Илчев (ректорът на СУ – бел. ред.). Ако на някой не му харесва в УНСС, а му харесва повече в СУ, да отива там!” 

Студент: „Въпросът е дали ни харесва в България повече или в чужбина?” 

Статев: „Ами отивайте в чужбина, колега, но не пречете на тия, които искат в България да учат.

В момента вие пречите на хората да имат занятия. Всичко останало са евтини провокационни въпросчета. Недоволни ли сте от измирането на мамутите? ‘Щото и срещу това можем да стачкуваме. Не е трябвало да измират толкова красиви животни.

Знаете ли какво ще се случи? Ще бъдат сменени патроните на вратите и ще бъдат заменени с нови, и ще бъдете заключени. Ще има охрана отпред и който иска да ходи по естествена нужда, ще бъде воден…”

Студент: „Нямате право”.

В друго видео, заснето от студенти извън залата, се вижда разговор с охранител, който обяснява, че няма да ги пусне навън, тъй като има нареждане от „началниците” си, и ги праща на „мястото, което им е определено”.

Статев: „Журналистите казаха, че сте били 26. 2000 влязоха и излязоха около вас и ви се подсмиваха. Не ви ли е срам от това? Айде да ръкопляскаме! Не, аз разбрах, че вие сте будните, а 20 000 са заспали и ще ги предупредя за това. Не виждате ли, че сте в изолация? Жалка, тъжна изолация.”

Студент: „И вие сте тук да ни се подигравате, нали?”

Статев: „Не, не ви се подигравам. Опитвам се да ви помогна!

Седем професора, ректори на университета, са ви дошли на крака и ви гледаме колко сте велики”.

Окупаторите в УНСС обявиха в петък, че няма да влизат в конфронтация с ръководството на ВУЗ-а, но и няма да участват в „дирижирано” от проф. Статев допитване до останалите студенти. Отказаха да се включат и в предлаганите от ректора срещи с председатели на парламентарни групи.