Седмица преди началото на Зимните олимпийски игри в Сочи на 7 февруари в района на града вече има разположени 40 000 служители на вътрешното министерство на Русия, от които 10 000 са военнослужещи от вътрешни войски. Това съобщава днес в свой репортаж от Сочи руското икономическо издание „Ведомости”. Извънредните мерки за сигурност в региона, обявени в началото на януари от президента Владимир Путин, ще продължат до 21 март, когато приключват Параолимпийските игри.
По неофициални данни в района на Сочи са разположени и над 1 000 агенти на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), с основна задача противодействие на възможни терористични заплахи и координиране на работата на другите специални служби. Оперативният щаб на по гарантиране на сигурността на Олимпийските игри е под ръководството на заместник-директора на ФСБ Олег Сиромолтов.

В допълнение към хората на терен, около Сочи са разположени 18 ракетни комплекса „Панцир-С” и дежурни изтребители на Военновъздушните сили. В акваторията на града са дислоцирани нови противодиверсионни катери, в непосредствена близост се намират и бойни кораби на Черноморския флот на Русия, заедно с флагманът на ЧФ, крайцерът „Москва”.

Всички военни подразделения в района на Северен Кавказ също са приведени в състояние на бойна готовност, като общият брой военнослужещи от редовните и въздушнодесантните войски възлиза на 30 000 души.

Практически това означава, че сигурността на Олимпиадата в Сочи е поверена на над 70 000 души.

За сравнение, за охрана на Летните олимпийски игри в Лондон през 2012 г. британското правителство беше ангажирало 13 000 полицаи и 17 000 военнослужещи. Около столицата на Великобритания бяха разположени изтребители на ВВС, а по покривите на някои сгради и зенитно-ракетни комплекси.

През 2008 г. за Олмпиадата в Пекин, китайските власти бяха мобилизирали 110 000 полицейски служители, докато столицата на страната беше обградена от 100 000 военнослужещи от Народноосвободителната армия на Китай, които контролираха всички подстъпи към града.

Сигурността на Зимните олимпийски игри във Ванкувър през 2010 г. се осигуряваше от 15 000 полицаи, като по-малкия брой в сравнение с другите примери, до голяма степен се дължи на разликата в релефа, броят на населението и непосредствената близост до потенциално опасни райони, цитира „Ведомости” източник от руските спецслужби.

Въпреки всичко това, по мнението на експерти, основната роля в гарантиране на сигурността по време на крупни международни прояви като Олимпийските игри, се пада на оперативната работа и обработката на превантивна информация, а не на броят на ангажираните в охраната полицаи и военнослужещи.

Което не дава обяснение на снимката с двойната тоалетна в Олимпийското градче, която мнозина потребители на социалните мрежи коментираха, като част от мерките за сигурност, които предвиждат до всеки състезател да се намира полицай, дори при естествени нужди.