За втора поредна година върховният лидер на Северна Корея Ким Чен Ун говори за подобряване на междукорейските отношения по време на новогодишното си обръщение към нацията, коментира международният наблюдател на телевизия Al Jazeera Найл Бауи.
Документът, публикуван от Комитета за национална отбрана на КДНР призовава двете Кореи да прекратят взаимните критики и обиди, от началото на Лунната нова година на 30 януари. Предложението на Пхенян също така зова за спиране на провокативните военни действия между двете страни, както и намек към Сеул да отмени планираните съвместни военни учения със САЩ, които се провеждат ежегодно между февруари и април.

За разлика от предишните подобни комюникета, този път Комитетът за национална отбрана говори също така за премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров като обща цел, както и за конкретни мерки за избягване на ядрен конфликт между двете държави.

Сеул отговори хладно на призивите, което предизвика Пхенян да публикува отворено писмо до южнокорейския народ, съдържащо най-умерената реторика, която режима е използвал в последните години. Писмото подчертаваше отново предложенията на Комитета, призовавайки двете страни да успокоят отношенията, да сложат край на военните враждебни действия, както и да подновяват сътрудничеството и икономическия обмен. Като жест на добра воля Пхенян се съгласи да възобнови срещите между близки и роднини, разделени от Корейската война, който ход беше горещо приветстван от Южна Корея.

Отварянето на КНДР може лесно да бъде описано като част от цикъл, който започва с помирителна реторика и завършва със заплахи и провокации. Но за да се премине отвъд продължаващото десетилетия статукво на противопоставяне са необходими прагматизъм и желание за намиране на изход от проблемите. Подобен процес обаче трябва да взима предвид оплакванията на двете страни, както и взаимното желанието да се оставят настрани предварителните условия и моралните оценки, за да могат да се ангажират изцяло в диалога.

Основната задръжка пред Пхенян са годишните военни учения, провеждани от САЩ и Южна Корея, които са едни от най-големите съвместни маневри в световен мащаб, които се съсредоточават върху десантни операции с широка военноморска и военновъздушна подкрепа. Северна Корея смята тези учения за крайно провокативни, особено заради използването на американските стратегически бомбардировачи Б-52 при миналогодишните маневри.

***

Ученията също така представляват огромна тежест за Пхенян, който трябва също да мобилизира сили, за да наблюдава и реагира на действията на ответната страна, в период в който лидерите на КНДР се опитват да пренасочат бедните си ресурси към подобряване на икономиката на страната. Вътрешнополитическата ситуация също оказва натиск върху Пхенян, който се чувства задължен да протестира и да се противопоставя на маневрите, за да успокои духовете на хардлайнерите и да затегне обсадения манталитет, с което допълнително се допринася за споменатия по-горе цикъл. Политиките за сигурност на Сеул принуждават КНДР да възприема агресивно поведение, докато същевременно неуспехите на Южна Корея да признае полаганите от Севера усилия за помирение пречат на каквито и да е трайни трансформации в отношенията между двете Кореи.

Вместо да предприема прибързани реакции към предложенията на Пхенян или да ги отхвърля, властите в Южна Корея трябва да отговарят с повече търпение и да предлагат реалистични контра-предложения , които да позволят развиването на диалог, с което да позволят на всяка една от страните да разбере приоритетите на другата.

Прекратяването на взаимните нападки, което предлага Севера, не е толкова отдалечена от реалността идея. И макар да е малко вероятно Сеул едностранно да отмени военните учения със САЩ, обсъждането на мерки за намаляване на мащаба на тези маневри ще е разумен ход.

В отвореното си писмо Пхенян предлага също така обяснение за ядрената си програма като средство за сдържане срещу ядрения чадър на САЩ и настоява, че търси пълно атомно разоръжаване в дългосрочен план. Според американски дипломати, срещали се с високопоставени севернокорейски представители миналата година, Пхенян би бил склонен да разгледа поетапен подход към ядрено разоръжаване, в замяна на мирен договор със САЩ и Южна Корея и отмяна на икономическите санкции. Отхвърлянето на диалога със Северна Корея, само защото отказва да приеме предварителните условия за първоначално разоръжаване, гарантира че ядрената програма ще остане извън масата за преговори, докато същевременно примитивната й програма за ракети с далечен обсег на действие става все по-съвременна.

Ръководството в Пхенян цели да подсили икономическите си възможности и подобри жизнения стандарт, залагайки все повече на икономическо развитие, кулминацията на което са реформи в селскостопанския сектор, които предвиждат намаляване на площта общите стопанства и разрешаване на фермерите да запазват частта от производството, която е над заложените квоти.

***

Ким Чен Ун постигна големи успехи в консолидирането на собствената си власт и това което има нужда сега е по-задълбочен диалог със севернокорейското ръководство, за да се добие ясна представа за неговите цели и приоритети. Не е нормално единствените средства за комуникация на света с лидера на Северна Корея да са бившият му готвач и Денис Родман.

Поведението и реториката на Пхенян трябва да се следи отблизо в следващите месеци, и ако КНДР се откаже от обидите и провокациите, за да се постави основата за създване на реални контакти, Вашингтон и Сеул трябва да признаят тези постъпки и да преразгледат подхода си, завършва Найл Бауи.