Човек, ако следи от близо британските средства за масова информация няма как да не остане изумен от мащабният интерес, който политиците на Острова обръщат от години на членството на България в ЕС. Кой е вярвал навремето, че „малката България”, както обичаме комплексарски да си натякваме, ще е чак такъв трън в петата на Обединеното кралство.
Обикновено кампаниите срещу името на страната ни са всеобхватни от медийни гладна точка, защото много успешно засягат наболяла обществена тема за британците – имиграцията. От скоро тя е и взаимносвързана със злоупотребите със социалната система.

Така беше последните месеци на 2006 г., когато приемането на България за пълноправен член на ЕС (с ограничения, наложени до голяма степен с намесата на британците) предстоеше и медиите на Острова продаваха рекламни площи срещу „наплива от милиони българи и румънци, който неминуемо предстои”. Тогава драмата на британците беше „евтината работна ръка”, която ще лиши местните работници от хляба им.

Спомням си с умиление първите дни на януари 2007 г. как по-скандалджийските британски телевизии и медии бяха заложили снимачни екипи и фотографи на летищата в очакване на „голямото източно нашествие”. И разочарованието им от факта, че единствените които пристигаха бяха традиционните посетители от Пакистан, Индия, Камерун, Кения или друга от 53-те държави, пълноправни членове на британската Общност на нациите.

„Тълпите” българи

Официалната статистика на Обсерваторията по миграция на Университета в Оксфорд показва, че в първите години на ХХІ век, до Източното разширяване на ЕС през 2004 г. средния годишен приход на имигранти във Великобритания от държави от Общността се равнява на 155 000 души, докато от 15- европейски членове е 66 000 души.

След разширяването на ЕС до 25 държави, в периода 2004-2007 г., от британската Общност към Острова имигрират средно по 200 000 души годишно, срещу средно по 83 000 годишно от Европа. С приемането на България и Румъния пред 2007 г. годишният поток на имигранти от Европа се покачва малко, но запазва постоянни показатели – 85 000 души през 2008 г., 96 000 през 2009 г., 93 000 през 2010 г., 78 000 души през 2011 г.

Статистиката официално води в отделни колони имигриращите от ЕС, от Общността и от ”останалия свят”, като показателите за последните са почти идентични с тези на втората група.

Това обаче не влиза в официалната обяснение на Лондон за предложенията на премиера Дейвид Камерън от миналата седмица да се удължат ограниченията за българи и румънци, защото представляват заплаха за икономиката, и преди всичко за социалната система на страната.

По данни на вътрешното министерство на Великобритания до юли 2012 г. на територията на страната с цел имиграция са влезли 47 000 приносители на български документ за самоличност.

За справка за периода 2007-2011 г. от страните от британската Общност имигрират годишно по 175 000 души.

Кои са тези „българи”?

Данните за последните години не обхващат сектора на сезонните работници, до който имаха предимно достъп досега българските и румънските работници. Британската телевизия Би Би Си излъчи днес (понеделник) репортаж, в който местен земевладелец се оплакваше, че ако предложението на премиера Дейвид Камерън за удължаване на ограниченията за български и румънски работници не проработи, това ще нанесе големи щети на сектора на пресните плодове и зеленчуци. Оказва се, че една трета от сезонните работници в сектора идват по програмите на наемане на работна ръка за българи и румънци, създадени заради ограниченията.

Репортерът на телевизията дори разговаря с двама български земеделски работници, на видима възраст около 30-те и с безобразно объркани имена, които на английски език с натъртен акцент заявиха, че се чувстват добре да работят така – плащат си данъци и не са дошли да работят във Великобритания, за да се възползват от социалната система.

Кореспондент на Би Би Си от София посочи местните тревоги за притеснения за „изтичането на мозъци”, което изживява държавата ни и че тревогата в България не е свързана с наплив на работна ръка към Великобритания.

Въпреки това кампанията срещу образа на България и нейните граждани продава колони по страниците на вестниците.

В четвъртък миналата седмица, таблоидът Daily Express излезе с първа страница „Удар срещу имигрантите от ЕС”, приписвайки заслугата за предложението на Камерън на писмата на читателите на таблоида и неговата кампания, „Кажете Не на новите имигранти от ЕС!” (Say No to New EU Immigrants).