Росен Желязков

И бързият избор на председател не е гаранция за разговори между партиите. Ако ГЕРБ предложат Росен Желязков, а ДПС, БСП и ИТН подкрепят кандидатурата му, той ще бъде избран за председател. Математически има вариант този избор да се случи бързо. Това каза социологът Евелина Славкова за „Денят на живо“.

„В някакъв момент ще бъдем свидетели на сближаване на политическите формации, не знам дали в този парламент. Не е задължително да са приятели и да са в много добри отношения – въпросът е да могат да си говорят. Дали няма да има диалог ще проличи през декларациите на партиите и през това колко лесен ще бъде изборът за председател на НС. Няма да бъде бърз изборът на председател, но се надявам да не бъде като в 48-то НС. Посланието тогава беше, че в рамките му няма да се създаде правителство“, коментира тя. 

По думите ѝ сега Борисов казва, че ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не успеят да се разберат, отиваме отново на избори. „Предната седмица той сякаш обмисляше и други варианти. На шести избори всички формации ще калкулират загуби, защото хората се измориха в толкова кратки периоди да ходят на избори. Разликите между двете коалиции няма да се увеличат така че ПП да могат да управляват сами. Протестен вот събира и „Възраждане“. Лена Бориславова най-вероятно ще се занимава наистина с подготовката на местните избори“, заяви Славкова.

Източник: НОВА