Петер Стано

„Ако Сърбия не спазва постигнатото споразумение с Косово, това ще се отрази много сериозно на преговорния процес за присъединяването ѝ към ЕС“ – това каза говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано в отговор на въпрос за изявлението не сръбския президент Александър Вучич, че няма да спазва част от него.


Миналия месец той заяви след среща с косовския премиер в Охрид, че е поел устен ангажимент да спазва  документа, но е отказал да подпише споразумението за анекса за прилагане на плана, както и подкрепяното от ЕС споразумение в Брюксел през февруари с мотива, че Сърбия не признава независимостта на Косово.


„И двете страни се съгласиха да спазват всички клаузи в споразумението в Охрид, в т.ч. и в анекса, има политическо съгласие и очакваме двете страни да изпълняват задълженията си.  Това ще бъде включено в гл. 35 в преговорния процес със Сърбия, което означава, че тя по договор е задължена да го спазва, ако иска да постигне напредък по преговорите за присъединяване. Става дума за международна репутация и доверие и  дали една страна може да се разглежда като надежден партньор“, подчерта Стано.

Източник: БНР