Пентагон САЩ

Изтичането на секретни документи в интернет вероятно е дело на вътрешен човек в Пентагона или друга американска служба. Това коментират медиите в Съединените щати. Бивши служители на ЦРУ обвиниха Русия в кампания за разделяне на западните съюзници. Това обаче не обяснява кой е заснел документите, преди да бъдат качени в интернет.

Пентагонът не коментира поотделно автентичността на нито един документ, но след като САЩ започнаха разследване от кого е изтекла информацията, на практика е ясно, че сред документите има автентични. Експертите определят изтичането като едно от най-големите в историята. „Преди този случай имаше 4 големи изтичания на секретна информация от началото на века. Сега виждаме нещо от мащаба на разкритото от Челси Манинг или Едуард Сноудън”, коментира Томас Рид, преподавател в университета „Джонс Хопкинс”.

Изтеклите документи представляват снимани разпечатки на доклади на разузнаването. Очевидно човекът, който има достъп до тези документи, ги получава от тайните служби, разпечатани на хартия. „Различното в това изтичане е, че не виждаме сурова информация, а крайният продукт на разузнавателните служби. Около 20 от документите са серийните доклади, които различните служби изготвят редовно. Това е по един параграф сбита информация за определено събитие в дадена държава. Други 20 са карти с опреснени данни за войната в Украйна. А някои могат да нанесат сериозни щети, защото засягат информация, добита от конкретни разговори на агент с източник. Това може да разкрие на противника кой е агентът или източникът”, обясни Рид.

Разследването кой е допуснал да бъдат преснимани документите няма да е лесно. Няколкостотин души в американската администрация получават този тип документи ежедневно. Снимането на разпечатките може да е направил всеки – член на семейството на служителя или дори обслужващият персонал в дома му. Съединените щати се опитват както да намерят източника, така и да загладят скандалите със съюзници. Говорител на Белия дом каза, че вече са проведени разговори с държавите и политиците, които фигурират в изтеклите документи.

Източник: НОВА