Сирия е унищожила целия си обявен капацитет за смесване и производство бойни отровни вещества, спазвайки срока в амбициозната си програма за разоръжаване, обяви днес през агенция Reuters организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО)
Експертите на ОЗХО са приключили с инспекцията на 21 от 23-те химически комплекса на цялата територия на страната.
Останалите две са твърде рискови за проверка, но химическото оборудване от тях вече е било преместено в други обекти, които експертите са посетили.

„ОЗХО е доволна, че провери и наблюдава унищожението на цялото предварително обявено критично оборудване за производство, смесване и пълнене от всичките 23 обекта”, се казва в официалното комюнике на организацията.

Това практически означава, че от 1 ноември Сирия не разполага вече с капацитети за производство на нови отровни вещества, с което се слага край на първите два етапа от плана за химическо разоръжаване на Дамаск.

Третата фаза от амбициозния план предвижда до юни следващата година, под наблюдението на специална мисия на ООН да бъдат унищожени всичките 1 000 тона налични химически вещества. Самата процедура по унищожаването трябва да се извърши на територията на държава член на Световната организация, като Русия и САЩ вече се договориха да си сътрудничат на този етап.

Международният план за химическо разоръжаване на Сирия беше одобрен от световните сили, след като САЩ заплашиха Дамаск с военна намеса заради предполагаемото използване на бойния газ зарин срещу цивилно население, припомнят международните наблюдатели.