Кралство Мароко отзова временно посланика си в Алжир на 30 октомври, въпреки опитите на международния посредник Кристофър Рос да поднови диалога между двете северноафрикански държави. RFI припомня, че ходът на Рабат идва след няколко дни на размяна на остри реплики с Алжир върху темата за правата на човека в района на Западна Сахара – регион, контролиран от сепаратистите от движението „Фронт Полисарио”, които се ползват с официалната алжирска подкрепа.

Мароканското външно министерство е разпространило късно снощи комюнике до медиите, в което уточнява, че Рабат е взел решение „да привика за консултации” посланика си в Алжир. Ходът представлява остра промяна на тактиката, след острата размяна на реплики от последните дни между двете страни относно статута бившата испанска колония, която официално е в пределите на Мароко, коментира RFI.

Искрата пламна в резултат на изказване на алжирския президент Абделазиз Бутефлика, направено пред активисти на „Фронт Полисарио” в Абуджа, Нигерия, в което той призовава за допълнително условие към мисията на ООН в Западна Сахара, свързано с „правата на човека”. Мярка, на която Мароко се противопостави ожесточено, по време на преразглеждането на мандата на мисията на Световната организация.

Властите в Рабат реагираха мигновено и разпространиха през официалната си информационна агенция Maghreb Arab Press (MAP) комюнике, в което осъждат „провокативния характер” на изказването.

Алжирският министър на външните работи призова вчера „мароканските си братя” към „сдържаност”, осъждайки едновременно с това „безотговорния и неприемлив” характер на реакцията на Рабат. Войната на думи бързо обхвана пресата и политическата класа, за да достигне накрая и до дипломацията, допълва RFI.

Международните наблюдатели припомнят, че „Фронт Полисарио” е въоръжено сепаратистко движение в Западна Сахара, появило се през 1973 г. и в първите години от съществуването си води борба против испанската колонизация. След 1975 г., с подкрепата на алжирското правителство, организацията започва въоръжена борба срещу мавританското и мароканското присъствие в Западна Сахара,.

С посредничеството на ООН през 1991 г. е постигнато примирие между „Фронт Полисарио” с условие за провеждане на референдум за самоопределяне на населението на Западна Сахара, което мароканските власти успяват да отложат и до днес.

Регионът на Западна Сахара е актуално разделен на две части, като западната е контролирана от Рабат, а източната се управлява от „Фронт Полисарио”.