Волен Сидеров и някои от депутатите му могат да останат без имунитет заради поредната изцепка на националистите. Лидерът на „Атака” и група народни представители от партията са разследвани за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда при инцидент, започнал в самолет от София за Варна в понеделник вечерта.
Досъдебното производство е образувано още снощи по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, съобщи във вторник говорителят му Румяна Арнаудова. Първоначално то се води срещу неизвестен извършител, но предстои да бъде конктретизирано.
Поредният гаф на Сидеров и компания е започнал на борда на самолета.

Прокуратурата е уточнила, че лидерът на партията е влязъл в словесен конфликт с дама, която се оказала културното аташе на Франция. Двамата се скарали на английски език.
Сцената била достатъчно грозна и предизвикала намесата на пасажера Димитър Бахнев. От прокуратурата уточниха, че той не се е познавал с културното аташе. Провокация от страна на пътуващи не е имало, информира Арнаудова.

Скандалът продължил на варненското летище и завършил с двама пострадали. Първият е Бахнев, а вторият – полицаят Костадин Колев, който заедно с негови колеги бил изпратен да предотврати разправията. Двамата са освидетелствани и имат кръвонасядания в областта на лицата. Установено е, че са получили по един удар.

От обвинението изрично подчертаха, че полицаят е бил абсолютно разпознавам, тъй като е бил с униформа.

Има показания, че Волен Сидеров е нанесъл удар, обясни Арнаудова. Добави, че засега е известно, че със Сидеров със сигурност са били Деница Гаджева и Десислав Чуколов. Изяснява се кои са били останалите депутати.

От прокуратурата добавиха, че депутати на „Атака” искали да правят проверки на документите на полицаите и на свидетелите на случката, включително на служителите на летището.

След инцидента националистите си тръгнали необезпокоявани. До момента не са разпитвани депутати и не са извършвани експертизи за употреба на алкохол и наркотици. Иззети са видеозаписите от мястото на сбиването, разпитани са 22 свидетели, сред които няма народни представители. Те щели да дават показания тепърва.

За разлика от делото за побоя пред „Баня Башъ”, което продължава повече от две години и половина, сега от държавното обвинение се ангажираха с бързи срокове на разследване, признавайки, че случаят във Варна не е фактически сложен.

„Дългата ръка на енергийната мафия”???

Движейки се по опорни точки, депутатът от „Атака” Николай Александров коментира във вторник сутринта пред bTV, че инцидентът в самолета е провокиран от „дългата ръка на енергийната мафия”.

„Скандалите срещу нас са плод на една енергийна мафия, която ние ударихме с проект на закон, които беше приет. Това в самолета не мога да коментирам, защото не съм присъствал. На много хора засегнахме интересите и това са абсолютно целенасочени атаки. Ние не предизвикваме скандали, това е целенасочена провокация към лидера на „Атака” и партията. Това е провокация от страна на една енергийна мафия, която е забогатяла с 200 милиона”, заяви малко неуверено Александров.

Попитана дали има данни за участите на „енергийната мафия” в скандала, Румяна Арнаудова заяви, че категорично няма подобни сведения и се касае за „чисто хулиганска проява”.