Докато лидерът на „Атака” Волен Сидеров громеше злите сили и „световният заговор” на американското и турското посолство пред Съдебната палата днес, главният прокурор на Република България Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане на депутатския имунитет на водача на националистите. Решението е в резултат на скандала и опитите за физическа саморазправа, предизвикани от Волен Сидеров по време на полет София-Варна на 6-януари, и на летището в морската столица.

В хода на разследването срещу Сидеров са били събрани доказателства, че по време на пътуването и престоя си в град Варна на 6 януари, лидерът на „Атака” е „извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото”.

„Деянието е било съпроводено със съпротива срещу орган на властта – полицаи в Областната дирекция на МВР-Варна, изпълняващи задължения по опазване на обществения ред. Волен Сидеров  не е прекратил хулиганските си действия, въпреки намесата на полицията”, се казва още в съобщението на прокуратурата.

Искането на главния прокурор е било оформено на основание предложение на Софийска градска прокуратура, която е констатирала, че Волен Сидеров е упражнил физическа и словесна съпротива срещу полицейските служители, при упражняване на правомощията им”, както и „открито се е противопоставил на установения правен и обществен порядък”.