Легализацията на марихуаната за развлекателни и медицински цели в два американски щата е последвана от бум на бизнес начинания, свързани с лекия наркотик. Пазарът може да достигне 10,2 милиарда долара до 2018 г., изчисляват експерти, като се опасяват от повторение на дот-ком балона от края на 90-те.
Отминали са дните, когато шепа предприемачи подпомагаха ентусиастите за легализиране на марихуаната да набират средства за техните проекти. Пазарът на марихуана сега гъмжи от инвеститори, готови да рискуват парите си за инвестиции в изгряващата индустрия. Вече се работи по собствени рекламни, застрахователни, логистични и охранителни услуги.
След като продажбите в Колорадо достигнаха 1 милион долара още на първия ден, въпросът дали този бизнес е доходен, изглежда напълно изяснен, изтъква електронното издание RT.

Легалният пазар на марихуана се очаква да нарастне от 1,4 милиарда долара през 2013 г. до 2,4 милиарда долара през 2014 г., до 10,2 милиарда долара през 2018 г., изчисляват специалистите от ArcView Market Research.

След като и Wall Street Journal публикува материали, които разглеждат фантастичните приходи от марихуана, компании като базираната в Сиатъл Privateer Holdings, първопроходец  на финансовия пазар за „тревна” индустрия през 2010, започват да усещат все повече конкуренция, дишаща във врата им.

Като цигарите и алкохола

Въпреки че федералният закон за контролираните субстанции посочва марихуаната като забранено вещество от Списък 1 (заедно с хероина, ЛСД, екстази и др., бел.ред.), президентът Барак Обама на практика „благослови” новата индустрия, казвайки че пушенето на марихуана е „не много по-различно от това да пушиш цигари” и „не по-опасно от алкохола”. Така че сега американските власти по всяка вероятност ще се отнасят към новата индустрия като към всеки друг легален бизнес, смята RT.

Миналата седмица администрацията на Обама обяви, че бизнесът с марихуана трябва да има достъп до банковата система на САЩ, независимо от факта, че марихуаната остава нелегално вещество според федералния закон. Това може да помогне на американските власти по-добре да контролират паричните потоци в новата индустрия, която засега оперира само с пари в брой.

Веднъж легализирана, новата индустрия е малко вероятно да има ход назад, тъй като по-нататъшната легализация на марихуаната в САЩ ще бъде пряко обвързана с резултатите от бъдещи избори.

Бъдещето е неясно

И макар в интернет да е пълно с материали, анализиращи „бума на индустрията с марихуана” и интервюта с първите, жънещи милиони от първоначалния прилив на пазара, то „старите акули” в този бизнес предупреждават, че нещата са много по-сложни, отколкото изглеждат.  Никой не може да предвиди кога старт-ъп ентусиастите ще отстъпят място на едрия бизнес с наистина големите пари, точно както се случи с дот-ком балона през 90-те години на миналия век. Спукването на този балон тогава разчисти почвата за възхода на транснационали корпорации като Amazon, Google и Facebook, припомня RT.