Милионите телефонни записи, в центъра на скандала в Европа с подслушванията извършвани от Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ, са били предоставяни тайно от европейските разузнавателни служби, пише про-консервативния американски всекидневник The Wall Street Journal.
Разкритията предполагат много по-сериозно ниво на европейска намеса в глобалния шпионаж, често пъти съвместно с АНС.

Тези информации поставят европейските лидери, които открито протестираха срещу публикациите за подслушванията на АНС, в трудна позиция, защото разкриват как техните собствени шпионски агенции са помагали на американците, коментира изданието.

Телефонните записи, събирани от европейците – във военни зони и други райони извън границите им – са били споделяни с АНС като част от усилията за гарантиране на сигурността на американските и европейските граждани и военнослужещи, настояват американски официални лица, цитирани от The Wall Street Journal.

Европейските лидери остават все пак разочаровани от разкритията, че САЩ са подслушвали десетки световни лидери, включително съюзниците им в Европа. Новите разкрития са отделни от шпионските програми, уточнява американският вестник.

Въпреки това те подчертават сложността на взаимоотношенията в разузнаването, както и по какъв начин САЩ и техните съюзници си сътрудничат в едни области и се конкурират в други.

„Измислена история е, че злата АНС и коварните САЩ са единствените, които се занимават с груби нарушения на международните норми”, заявява пред изданието Джеймс Луис, бивш служител на Държавния департамент и понастоящем експерт към вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания. „Никога не е било истина. Поведението на САЩ не е извън нормата – то е нормата”, настоява той.

Последователни публикации във френски, испански и италиански вестници последната седмица предизвикаха яростни посочвания с пръст от страна на европейски политици. Статиите бяха основани на материали, разкрити от бившия подизпълнител на АНС Едуард Снодуън, които демонстрират размаха, с който агенцията събира телефонни записи в тези страни.

Според френския всекидневник Le Monde документите доказват, че над 70 млн. телефонни разговори във Франция са били прехванати от АНС в 30-дневен период от началото на декември 2012 до началото на януари 2013 г., което предизвика Париж да протестира официално пред САЩ. В Испания местният El Mundo разкри, че разполага с документи, които показват че американската шпионска агенция е подслушвала 60,5 млн. разговори на испанци в същия период.

Американските официални представители реагираха първоначално на медийните публикации, обявявайки ги да неточни, без да уточняват как и защо. Сега вече официалната позиция на САЩ е, че данните са били предоставени на АНС в рамките на дългосрочни споразумения за обмен на разузнавателна информация.

По време на изслушване пред комисията по разузнаване на Конгреса на САЩ снощи, директорът на АНС, генерал Кийт Алекзандър, е потвърдил това, уточнявайки че в документите, разкрити от Едуард Сноудън, няма информация за събираното от неговата или друга американска разузнавателна агенция и не съдържат данни за записани телефонни разговори в тези страни.

Според него данните – изобразени като снимки от компютърен екран – идват от система, която съдържа телефонни записи, събирани съвместно от САЩ и страните от Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), „в защита на нашите страни и в подкрепа на военните ни операции”.

Генералът подчерта, че заключението че САЩ са събирали информацията е „грешно”. „Както и е грешно, че е събирана информация за европейски граждани. Не става въпрос за това.”

Досега САЩ запазваха мълчание относно ролята на европейските партньори в усилията по събиране на данни, за да защитят съвместните отношения, подчертава The Wall Street Journal.

Френски официални лица са отказали да коментират тези твърдения, докато испански представители са настояли, че разузнавателното сътрудничество с АНС е било ограничено само театъра на операциите в Мали.  

Информацията, публикувана от El Mundo, е била събрана по време на тези операции, а не в Испания, настоява още The Wall Street Journal. Италианското посолство във Вашингтон също е отказало да коментира публикациите на американския вестник.

Изданието цитира и думите на директора на Националното разузнаване на САЩ (бел. ред. – „шапката”, под която се намират американските шпионски агенции) Джеймс Клапър, който по време на изслушването в Конгреса снощи е настоял, че европейските съюзници на Вашингтон също шпионират на американска територия.

В отговор на въпрос за подслушванията на световни лидери от АНС и защо американските законодатели не са били информирани за това, Клапър е настоял че шпионските агенции на САЩ „следват приоритетите, заложени от президента и ключовите департаменти” в правителството, но не осигуряват задължително високопоставени лица” с тези данни.

„Най-добрият начин да разбереш даден чуждестранен лидер е да разполагаш с неговите комуникации”, настоява още Джеймс Клапър, пред американския Конгрес.