Водещи икономисти предупреждават, че светът е заплашен от глобален недостиг на вино, тъй като обемите лозови масиви не успяват да покрият растящото търсене. Това сочат данните от проучване на финансовата къща Morgan Stanley, официално обявени днес.
През 2012 г. секторът отчете най-големия се недостиг на продукция от над 40 години насам, след като търсенето на вино, включително за производните му продукти като вермута, надхвърли предлагането с 300 млн. кашона

(бел. ред. – стандарт от 12 бутилки от 75 cl. за единица) – или около една десета от глобалната консумация на вино. За сравнение, преди десетилетие секторът произвеждаше излишък от 600 млн. кашона, се посочва в доклада на Morgan Stanley.

„Наличните данни показват, че с бутилирането на новите реколти, в близките години може да настъпи недостиг в предлагането” на вино, се казва в изследването.

Глобалното производство на вино е в упадък от 2004 г. насам, когато достигна върха си, докато снабдяването е в позиция на баланс или недостиг от 2006 г.

Спад се отчита и в глобалното количество площи, покрити от лозови масиви, което е и основната причина за очаквания недостиг. През последните 12 месеца климатични промени и лошо време засегнаха и най-големия световен производител на вино – Европа.

Междувременно, с изключение на кратък спад между 2008 и 2010 г., консумацията на вино е във възход, с все по-нарастващо търсене в САЩ и Китай, което се очаква да доведе последните на челна позиция пред Франция, като основен закупчик на напитката.

Големите винени износители като Австралия, Чили, Аржентина, ЮАР и Нова Зеландия се очаква да отчетат големи печалби в резултат на недостига, който се очаква да тласне цените нагоре, завършва анализът на Daily Telegraph.

На фона на очакванията на експертите за недостиг на вино в световен мащаб, следва в България да си зададем въпроса – не е ли време, конкретни стратегически за икономиката на страната ни производства, да получат приоритетна държавна подкрепа за развитие, което да е в общ интерес.

На фона на наскоро поетите от президента Росен Плевнелиев ангажименти, по време на посещението му във Виетнам, човек може да се надява на „светлина в тунела” на родната концепция за държавно управление.

Но ако останем песимисти по български – едва ли!