Борислав Сандов

Намираме се в климатична криза, а това, което се случва у нас е недопустимо. Учудващо е, че хора, ангажирани във въглищните централи, по този начин блокират движението и че имат искания, които са срещу европейските политики, европейските ценности и цивилизования път на нашата държава. Това коментира пред агенция „Фокус“ Борислав Сандов, бивш министър на околната среда и водите в кабинета „Петков“

„Аз няма как да подкрепя техните искания. Те не са справедливи, доколкото ползват такива методи и прийоми, свързани с изнудване на това България да нарушава европейските правила и с това да ощетява и българските граждани. За мен тези искания не са справедливи. Има съвсем други начини, по които може да се постигне разбирателство как цялата ни държава да върви напред – това, което мисля, че се случва по другите направления“

По повод исканията на протестиращите, които са свързани с дерогация на емисиите, повишаване на таксите и комплексът да работи до 2030 година, Борислав Сандов обясни:

„Дерогация е изключение от европейските правила, и то дерогация, по тема, която не е допустима такава дерогация. Те искат също така да не се прилага Третия енергиен пакет на Европейския съюз, свързан с либерализацията на пазара, и искат да съществуват въглищни централи, докато има ресурс на въглища – нещо, което е недопустимо за всички нас, живеещи на тази планета, която се намира в климатична криза. Всички държави по света, не само в Европейския съюз, прилагат планове за излизане от въглищния сектор.

В този смисъл, втренчени в собствения си интерес по начина, по който съществува техният сектор, обрича всички нас – и хората, които отглеждат реколта на полето, и тези, които живеят в градовете и страдат от горещите вълни, от наводненията, от всички други негативни прояви на климатичните промени“, смята бившия министър на околната среда и водите. По думите му проблемът е от една страна политически: „Доколкото е видно, че се търси с политически решения да бъдат игнорирани общоевропейски и международни политики и конвенции, които са приложими за България по смисъла на нашата Конституция“.

Браншови проблем е доколкото наистина има един бранш, който е ощетен в случая, и това е въглищният бранш. Но първо, не става въпрос за затваряне веднага на централите. Второ, икономически пазарът показва ясно, че той не може да съществува оттук насетне, ако няма държавни гаранции и държавни субсидии за този бранш, което означава, че ако направя един паралел – „Свобода или смърт“, искането от едно време, те не искат нито да има икономическа свобода, защото искат европейски държавни гаранции и доплащания, нито искат и да се приключи с производството. И аз не мога да разбера защо ние всички останали граждани на тази държава трябва да плащаме за това нещо, при положение че има милиарди, насочени в посока на трансформация на тези региони, и за заместването им с чисти, екологични начини за икономика в тези райони“, коментира още Борислав Сандов.