Николай Денков

В споразумението, подписано със синдикалните организации на протестиращите енергетици и миньори, са поети ангажименти, които не противоречат на европейските регламенти – това заяви премиерът Николай Денков след разговорите в парламента.

Премиерът не пожела да отговори на въпрос на журналистите кой клати лодката на правителството. Денков отново заяви, че преговорите с Европейската комисия по териториалните планове за Стара Загора, Перник и Кюстендил тепърва предстоят.Попитан дали потвърждава казаното пред синдикатите, че ще си подаде оставката, ако правителството не изпълни точките от договореното днес, Денков отговори: „Ние сме проевропейско правителство и това, което искаме да направим, трябва да съответства на тези регламенти. Ако не успеем да свършим тази част от работата, значи ставаме излишни, така че тука няма нищо ново“.

Да не Ви упрекнат, че сте прекалено европеец, а не е българин? „Аз не виждам никакво противоречие между това, аз съм първо българин, но няма никакво противоречие да си българин и да си европеец.

Обратното, това да противопоставяш българин на европеец, е доста опасна тенденция. Българските интереси в момента съвпадат с европейските и трябва просто да гледаме къде трябва да бъдат балансирани и това става през регламентите, но някои други партии и политически личности се интересуват от интересите на други държави извън Европейския съюз“, коментира Денков. Преди правителственото заседание, което се провежда тази вечер, премиерът каза още, че е доволен от проведените преговори и категорично отрече срещата в парламента да е дирижирана от депутата от ДПС Делян Пеевски. 

„Не, няма нищо такова, дискусията я водех аз, решенията аз ги редактирах последно. С моите министри ги писахме, така че това просто не е вярно. Ако е внушение, това е внушение без особена полза“.