Правителственият, простете, просто „Авиоотряд 28”, по чиито небесни дири се реят от известно време депутатите, отива под пряката команда на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Измененията в Закона за гражданското въздухоплаване бяха приети на първо четене в четвъртък с гласовете на Коалиция за България, ДПС и „Атака“. От ГЕРБ бяха „против“ и „въздържал се“, след като предложението им военният министър да държи контрола остана в „девета глуха”.
Съдбата на звеното неведнъж е била определяна от интересите във властта. До 2000 година то беше на подчинение на министъра на отбраната, след това отиде при транспортния. По времето на ГЕРБ през 2010 година обаче бе решено лостът за управление да поеме Министерският съвет и в частност премиерът Бойко Борисов.

Полетите до неустановени дестинации, с незнаен състав и за неясни суми „тормозиха” три месеца народните представители, които влязоха в анкетна комисия, начело с Венцислав Лаков от „Атака”. На финала обаче се оказа, че завесата в голямата си част остава все още спусната, въпреки че депутатите се поздравиха с успех.

Украсеният с марката на екзотиката авиоотряд и днес полетя до странни дестинации – премина през Патриаршията, НСО и културното министерство, за да кацне в транспортното.

„Бързо гледате да намерите място на авиоотряда да не му тежи на Орешарски”, заяви Станислав Иванов от ГЕРБ. Усилията на него и колегите му, които внесоха промени в Закона за отбраната и настояваха те да се обсъждат заедно с измененията в Закона за гражданското въздухоплаване, се оказаха напразни.

Председателят на парламента Михаил Миков обясни, че подобна двойна работа не е възможна. Единственият подобен случай бил с промените в законите за държавната и за общинската собственост, но от него не трябвало да се черпи практика.

В опит да се пошегува Лаков заяви, че авиоотрядът може да се прехвърли и към Патриаршията, защото е превозвал благодатния огън, или към НСО, защото е возил ВИП лица. Припомни времената, когато Борисов го е „ползвал като бащиния” и призова да се сложи край на безконтролното използване на летателните средства, употребявани и за снимане на филм.

Засегнат, бившият ресорен министър Вежди Рашидов обяви: „Дайте авиоотряда на Министерството на културата, тъкмо ще бъде под прикритие. Какъв е проблемът да се помогне да се направи филм? Какво искате вие – държавата да не подпомага институциите си? На всичкото отгоре са си платили”.

След това депутати от ДПС и КБ продължиха да изказват кусурите на евентуално преминаване на „Авиоотряд 28” към отбраната. Сред тях се оказаха пререгистрация на летателните средства като военни и различният характер на полетите, които нямали общо с военни коридори.