Поредното доказателство, че службите следят протестиращите, правят им профили и събират данни за тях и прочие дейности, които можем да обобщим с думата „документиране”(любима в средите на МВР – бел.ред.), даде без свян премиерът Пламен Орешарски в четвъртък.
Ден по-рано на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента вътрешният министър Цветлин Йовчев изнесе доклад, в който набеляза две групи протестиращи – спонтанни и мотивирани. Първите търсели промяна в държавното управление, а вторите ставали повече и повече, докато организаторите им вероятно гонели политически цели.
„Имам широка информация кои точно са мотивираните протестиращи”, заяви Орешарски пред журналисти след заседанието на Висшия съдебен съвет, което посети изненадващо.

Това бе последният въпрос, на който премиерът отговори и то в движение. Преди това „намери въпросите за изчерпани”, тъй като те започнаха да се въртят около очевидно неприятната му тема за протестите и действията на МВР.

„Колко време ще издържи полицията”, бе попитан преди това Орешарски. „Това е нейната работа”, отговори той, като секунда по-рано направи уговорката, че не разбира въпроса.

По повод обиколките на полицаи по домовете на протестиращите, за които бе попитан, премиерът каза: „Информацията, която имам, е, че идентифицирани хора, които нарушават обществения ред, са привиквани за справка в управленията на МВР, което е функция на МВР при всякакви други случаи на нарушаване на обществения ред”.

„Военно положение“ в София

По същото време в Столичния общински съвет ситуацията в София бе описана като „военно положение” и „полицейски режим”. Съветниците приеха декларация на ГЕРБ срещу блокадата на центъра от униформени и обещаха да я пратят на главния прокурор Сотир Цацаров.

„Настояваме да получим отговор – защо продължава разширяването на периметъра за сигурност около сградите на основните институции, защо се нарушават разпоредбите на Закона за събранията, митингите и манифестациите, защо се разрушават устоите на правовата държава? Усещането за военно положение нагнетява общественото напрежение.

Противопоставяме се на всеки опит за прилагане на похвати от времето на режим в страната ни, осъден със специален закон. Настояваме отговорните институции да прекратят злоупотребите. Въвеждането на полицейски режим в центъра на столицата със задачата да се запази на всяка цена един партиен режим е недопустимо и неоправдано”, се посочва в текста.

Кметът Йорданка Фандъкова пък се дистанцира от отговорност, „спасявайки” със себе си и служителите на реда. „Разпореждането на полицията се прави от министъра на вътрешните работи. Кметът има правомощията да издава заповеди, когато има необходимост. Аз издавам такива заповеди до директора на СДВР с изискването да се предприемат всички мерки за опазването на обществения ред и сигурността в града”, обясни тя.

Изневери на задния вход

Иначе Орешарски изневери на практиката си да ползва задните входове. Преди да поговори с чакащите го журналисти, той отиде напълно изненадващо на среща с членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и още по-изненадващо ползва главния вход на сградата. Разбира се, полицията в района се бе разгърнала достойно.

Кадровици на съдебната власт споделиха с почуда, че са били известени за визитата на министър-председателя с sms в 7.30 часа.

Всъщност Орешарски имаше планирана среща с членовете на ВСС преди двадесетина дни, но тя се отложи, тъй като шефът на „Газпром” Алексей Милер се появи в МС и кабинетът започна неочаквано строителството на газопровода „Южен поток”.

Орешарски изнесе „лекция” по темата за важността на правосъдната система, която била основна  за осъществяване на програмата на кабинета.

Премиерът подчерта важността на върховенството на закона като ключови елементи за развитие на демокрация и добави че неслучайно е даден и единият от вицепремиерските постове на министъра на правосъдието.

Вероятно до няколко седмици ще бъде финализиран и актуализираният вариант на Стратегията за съдебни реформи, каза Орешарски и призова кадровиците да са активни. „За нас е важно да направим стратегия не за пред Брюксел, а за нас самите”, каза той…