Анкетна комисия, която ще проверява дали Бойко Борисов е „опънал чадър” над пивоварна „Леденика” – собственост на покойния Михаил Михов – Мишо Бирата, създадоха депутатите в четвъртък.
Тази комисия е поредната, с която управляващите изпълняват необявената си програма за „изобличаване” дейността на предшествениците си от ГЕРБ. Преди това мнозинството роди комисия за полетите на Борисов и за назначенията на „калинки” в администрацията.
Скандалът около пивоварната и починалия месеци по-късно при странни обстоятелства в хотелска стая неин собственик гръмна оглушително в началото на 2011 година, когато във вестник „Галерия” изтече стенограма от телефонен разговор между тогавашния премиер Борисов и шефа на „Митниците” Ваньо Танов.

„Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата”, казва Борисов в станалите публични записи с уточнението, че „ангажиментът” му е пред тогавашния президент Георги Първанов.

Във въпросния разговор Борисов дава указания на Танов да изтегли митническите служители, които са нахлули в пивоварната, за да извършват акцизни проверки.

Скандалът бе изключително шумен, но завърши като повечето подобни в България. Тогава прокуратурата, която се бе превърнала в придатък на МВР, не намери нищо тревожно в думите на Борисов и „подгони” двама редови служители на ДАНС заради изтичането на записите. Единственият важен човек в държавата, който реално понесе някаква отговорност, бе сегашният вицепремиер и силов министър Цветлин Йовчев, който подаде оставка като шеф на агенцията.

Самият Борисов, който по това време се държеше сякаш ще управлява вечно, омаловажи случая, обявявайки, че думите му са манипулирани. Година и няколко месеца по-късно обаче си призна, че не са.

След като Сотир Цацаров стана главен прокурор, разпореди проверка на мотивите за спирането на делото за „разпъването на чадъра”. Заключението бе, че то е било правилно, но въпреки това в последствие производството бе възобновено.

Съвсем наскоро прокурорът Роман Василев обяви, че държавното обвинение „ще разчепка” случая докрай, добавяйки, че има много неща да се правят, преди да се стигне до повдигане на обвинения.

Парламентарната комисия, която ще разследва допълнително случая, бе кръстена: Временна анкетна комисия за проверка и установяване на всички обстоятелства около публично огласения телефонен разговор между бившия министър-председател Бойко Борисов и бившия директор на Агенция „Митници“ Ваньо Танов, в който се съдържат данни за грубо склоняване към тежки престъпления и злоупотреба с власт. Неин председател ще е Йордан Цонев от ДПС.  

Дебатът в парламента около създаването на комисията бе традиционният за българската политическа ботаника. „Бисери” имаше, но ги намираме за крайно изтъркани и няма да ви занимаваме с тях. Само ще припомним, че комисията идва, няколко дни след като подкрепящите кабинета дефилираха из София с плакати „Кой уби Мишо Бирата”.