Частните съдебни изпълнители са завели изпълнителни дела на обща стойност от 17 млрд. лв. срещу нередовни длъжници на банки от 2006 г. до днес. Търсената сума представлява повече от 20% от целия годишен брутен вътрешен продукт на България.
Броят на делата срещу граждани и представители на българския бизнес е общо над 1 млн., като досега са били разгледани по-малко от 1/3 от тях и са били събрани около 4 млрд. лв. от търсените пари. Това съобщи председателят на Съюза на пострадалите от банките и финансовите институции Димитрин Вичев, като се позова на официални данни от камарата на Частните съдебни изпълнители.

Според него у нас има обръчи от фирми около банките, които изкупуват на безценица обезпечения по нередовни кредити. Това стана по време на обсъждането на измененията в Закона за потребителския кредит в икономическата комисия в парламента.

Предложените от управляващи депутати промени предвиждат въвеждането на външни международни показатели (като LIBOR, EUROBOR и SOFIBOR), по които да се формират лихвите по жилищните кредити. Освен това се предвижда и отпадане на наказателната лихва за предсрочно погасяване.

Измененията обаче засега срещат силен отпор не само от Асоциацията на банките в България, но и от Българската народна банка. Подуправителят на БНБ Димитър Костов дори заяви, че доколкото в текстовете има полезни идеи, то има и такива, които могат да взривят не само банковата система, но и икономиката на страната.

Заместник финансовият министър Людмила Елкова пък припомни, че наскоро Европейската комисия прие директива за ипотечните кредити и нашата страна има 2 години срок, за да я въведе в родното законодателство. Тя призова промените в Закона за потребителския кредит да се отложат, докато не се реши как точно ще бъде транспонирана директивата.