След като напрежението в Украйна премина точката на кипене последните дни, а стълкновенията в Киев отнеха живота на над 100 души, повечето цивилни граждани, президентът Виктор Янукович се съгласи на достатъчно отстъпки пред опозицията, за да не изглежда жертвата на демонстрантите напразна.
С посредничеството на трима европейски външни министри – на Германия, Франция и Полша – след нощ на напрегнати преговори, опозицията и управляващите се споразумяха за връщането на старата конституция на Украйна от 2004 г., която я дефинира като парламентарна, а президентска република. Служебно правителство „на националното доверие” ще бъде сформирано в следващите десет дни, което да подготви страната за предсрочни избори за Велика Рада, а в края на годината ще се произведат и предсрочни президентски избори. Окончателното споразумение беше одобрено от парламента и подписано между страните в конфликта днес по обяд.
Мнозина наблюдатели са единодушни, че ситуацията в Украйна далеч не е пред успокояване, и изказват безпокойство, че опозицията няма пълен контрол над част от организираните демонстранти. Най-голяма тревога представляват екстремистите от „Дясен сектор”, които се смятат за основни отговорни за нарушаването на примирието, което властта и опозицията подписаха в сряда вечерта, в резултат на което избухнаха кръвопролитията в Киев.

След като преди ден САЩ обявиха налагането на санкции срещу 20 официални лица от държавната администрация на Украйна, късно снощи и ЕС най-накрая взе решение за предприемането на рестриктивни мерки, срещу замесените в употребата на сила срещу демонстрантите в Киев.

При всички положения обаче бъдещето на Украйна е в ръцете на самите украинци. Близо десет години след като „оранжевата революция” се опита да даде европейска посока на страната, Украйна отново се намира на кръстопът.

Този път обаче здравият разум диктува, че най-подходящия подход ще е страната да се отърси от противопоставянето „Изток-Запад”  и да заработи за собствените си интереси като суверенна държава, а не да се оставя да е „пионка” на шахматната дъска на „големите играчи”.

Нормално е украинците и от двете страни в конфликта – про-руската и про-европейската – да се чувстват разочаровани от ситуацията, в която ги постави верността им към чуждите интереси.

Естествено е да се зададе и въпросът, след като близо десетилетие са настройвани един срещу други на културен и политически признак, способни ли са украинците да загърбят враждите в името на общия интерес за стабилна и демократична Украйна? Страна с европейска перспектива, суверенна вътрешна и външна политика, запазваща открити отношения със съседите и партньорите си.

Само бъдещето ще покаже.