Русия отхвърля обвиненията, че ръководената от правителството програма за културен обмен във Вашингтон се използва, за да вербува неподозиращи млади американци за разузнавателни активи.

Американското разследващо издание Mother Jones, цитирано от Foreign Policy твърди, че  ФБР на САЩ разследва дали Юрий Зайцев, ръководителят на Руския културен център във Вашингтон, не е използвал серия от пътувания за сметка на Москва, за да „култивира” обещаващи млади американци като ресурси за разузнаването. Източник от службите на САЩ е потвърдил пред агенция AP, че подобно разследване наистина съществува.

В официално комюнике посолството на Русия във Вашингтон е осъдило обвиненията като тактики за сплашване, които „много напомнят за Студената война”.

„Руският културен център работи за разширяване на контактите и разбирателството между руски и американски граждани и ще продължи да работи”, цитра FP думите на говорителя на дипломатическата мисия Евгений Коришко. „Прави се груб опит за разсейване и очерняне на дейностите на руския културен център във Вашингтон, които са насочени единствено към развиването на взаимно доверие и сътрудничество между нашите народи и държави.”

От 2001 г. насам културният център, ръководен от Зайцев е покрил разходите на пътуване на над 130 американски граждани, от бизнесмени, през политически съветници, до активисти на неправителствени организации, твърди Mother Jones. Американци, участвали в тези пътувания споделят, че културният център не е пестил разходи при наемането на луксозен хотел в Санкт Петербург, където често отсядат делегации за срещите на върха на Г-8 и Г-20. „Организаторите са платили за храната, пътя, настаняването и са поели всеки друг разход, свързан с пътуването, включително и таксите за визи”, продължава Mother Jones.

Последните обвинения са още дупка в необичайно публична „аз на теб – ти на мен” шпионска война между САЩ и Русия, коментира FP.

През май Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия обяви американския дипломат Райън Фогъл за „персона-нон-грата”, след като го обвини, че се е опитвал да вербува руски за агент за ЦРУ. При задържането му руските служби твърдят, че Фогъл е носел руса перука, а в него са открити компас, три чифта очила и договор, предлагащ 100 000 долара за шпионаж.

Дни преди това бивш служител на министерството на правосъдието на САЩ, Томас Файърстоун беше изгонен от Русия, на основание, че е устоял на опит за вербуване от страна на ФСБ.

Тези редки като практика експулсирания, последвани от дори по-рядкото обвинение от страна на руснаците за самоличността на ръководителя на базата на ЦРУ в Москва – нисък удар в света на международния шпионаж. Шамарът идва и на фона на размяната на обвинения между ФБР и ФСБ, че едната агенция не е предала на другата необходимата информация за предотвратяването на атентатите по време на Бостънския маратон, подготвени от Тамерлан Царнаев, който е бил следен по време на пътуване до Русия през 2012 г. и бил включен в американския списък за наблюдение на потенциални терористи.

Разузнавателната общност в САЩ беше разтърсена допълнително от разкритията на бившия подизпълнител на Агенцията за национална сигурност (АНС) Едуард Снодуън, който получи политическо убежище в Русия, след като разпространи чрез медиите цяла серия секретни документи за американските шпионски практики.

Но ако питате руското посолство, последният скандал е просто един мащабен опит за подкопаване на опитите за затягане на отношенията между гражданите на САЩ и Русия, коментира FP.

В изявление по спонсорираната от Кремъл телевизия Russia Today, външното министерство излезе с позиция, че „тези медийни публикации, както и действията на американските власти са недружелюбни и са насочени към затрудняване на ситуацията в областта на международното хуманитарно сътрудничество”.

Материалът на Foreign Policy завършва с бележката, че ФБР е отказало на молбата на изданието за коментар.