Бившият мексикански президент Фелипе Калдерон изрази гнева си от операция „Flatliquid”, разкрита от Едуард Сноудън, която е позволила на американските тайни служби да проникнат в сървъра с комуникациите на президентството на Мексико през 2010 г.
„Това е обида към институциите на страната, защото (шпионажът) е бил извършен докато съм заемал поста на президент“, се казва в послание на Фелипе Калдерон, публикувано в социалната мрежа „Туитър”, в отговор на новите разкрития за американските системи за масово следене, публикувани от германското издание Der Spiegel.

Специалното подразделение на американската агенция за национална сигурност, ТАО, Службата за операциите за специфичен достъп, се е специализирало в шпионажа на своя южен съсед, в рамките на операция, наречена „Flatliquid”.

През май 2010 г. строго секретен доклад, разкрит от Сноудън посочва, че ТАО е проникнала успешно в сървъра на електронната поща на мексиканското президентство и се е сдобила с достъп по кореспонденцията на няколко сътрудници на Фелипе Калдерон. Личната поща на президента също е била „пробита”. По този начин АНС е събирала „дипломатически и икономически комуникации, както и информации за мексиканската политическа система и вътрешна стабилност”.

Мексиканското министерство на външните работи е „осъдило това нарушение на неприкосновеността на комуникациите на гражданите и институциите” на страната и е определило тази практика като „неприемлива, незаконна и противоречаща на мексиканското и международното право”. В същото комюнике се настоява, че американският президент Барак Обама се е ангажирал пред мексиканския си колега Енрике Пеня Нието да нареди „задълбочено разследване, което да помогне за намиране на виновните”.

През септември, пак благодарение на информациите на Едуард Сноудън, стана ясно, че АНС е шпионирала Енрике Пеня Нието през 2012 г., докато е бил кандидат за президентския пост и това наблюдение е продължило и след избирането му за държавен глава на Мексико. Това е позволило на АНС да знае предварително имената на членовете на бъдещия екип на новия президент, преди да станат публично достояние.

Мексико, заедно с Бразилия, е основна латиноамериканска мишена на АНС, припомнят международните наблюдатели.

Бразилският президент Дилма Русеф отмени планирана за 23 октомври визита във Вашингтон, след разкритията, че самата тя е била обект на шпионаж от страна на американските тайни служби.