Възможно ли е, докато протестира официално срещу американските въздушни удари с безпилотни самолети на своя територия, Пакистан тайно да ги поддържа? Това намеква вестник Washington Post, който разполага със секретни документи на разузнавателните служби на САЩ.

В светлината на очакваната визита на пакистанския премиер Науаз Шариф в Белия дом, на която се очаква той да настоява пред президента на САЩ Барак Обама за прекратяване на въздушните удари, вашингтонският всекидневник разкрива, че Централното разузнавателно управление (ЦРУ) редовно е споделяло данни за нападенията си със службите на Пакистан.

Според тези документи, най-малко 65 американски въздушни нападения на пакистанска територия са били обект на дискусия между двете страни, включително с редовни консултации в посолството на Пакистан във Вашингтон, както и с документи, изпращани на високопоставени ръководители в Исламабад. Един от документите посочва за „нападение, извършено по ваше (бел. ред. – на Пакистан) настояване”, докато друг споменава за съвместно разработване на „мишената” на въздушния удар.

Един съавторите на материала – Боб Уудуърд, участвал в разкритията на скандала „Уотъргейт” през 1970-те – отбелязва, че част от документите разкриват и тревогата на американската страна, че екстремистки елементи са инфилтрирали пакистанските тайни служби.

От 2004 г. насам между 2 000 и 4 700 души, след които голям брой цивилно население, са били убити при над 300 въздушни нападение с управлявани от разстояние летателни апарати в т. нар. племенни зони в северозападен Пакистан.

В свой доклад от началото на седмицата, международната правозащитна организация Amnesty International осъди Вашингтон, който си позволява „правото да убива безнаказано, пренебрегвайки нормите на националното и международното право”, на което от Белия дом отговориха, че провежданите операции са „прецизни, легални и ефикасни”.

Пакистан се оказа непредвидим съюзник за САЩ в борбата с екстремистките движения в съседен Афганистан след 11 септември 2001 г. Отношенията между Вашингтон и Исламабад се влошиха особено след американската специална операция през май 2011 г. в Пакистан, при която беше ликвидиран лидерът на терористичната мрежа „Ал Кайда” Осама бин Ладен.