Върховният съд на Румъния осъди бившия премиер Адриан Нъстасе на четири години затвор за взимане на подкупи. Той има тригодишна присъда по обвинение в шантаж, но заради правосъдната система второто обвинение не увеличава присъдата. Съпругата Дана Нъстасе е призната за виновна в заговор и получава три години условно.
През 2012 г. Адриан Нъстасе се опита неуспешно да се самоубие, след като го осъдиха на две години лишаване от свобода по друго дело.
Политикът твърди, че е невинен и че обвиненията срещу него са политически мотивирани. Той е първият, който оглави страната след падането на Николае Чаушеску през 1989 г.

И точно тук Би Би Си отбелязва, че Европейският съюз отдавна изразява безпокойство от високото ниво на корупция в Румъния и България. Двете страни не са приети в Шенген именно заради тази причина, според британската медия.

Скоро идва доклад по механизма за сътрудничество и проверка за напредъка на двете страни в рамките на членството им в ЕС. Или устна препоръка, или каквото и да е…от Брюксел – „върховната власт“ за София и Букурещ. И братята румънци правят каквото могат…поне да направят добро впечатление.