Прокуратурата е на път да оправдае очакванията и най-после да свали депутатския имунитет на Волен Сидеров след най-новия скандал, предизвикан от него и част от депутатската му свита. В късния следобед на вторник от Върховната касационна прокуратурата съобщиха, че в рамките на разследването обвинението във Варна е събрало достатъчно данни, че Сидеров е извършил престъпление от общ характер.

Делото за инцидента на летището в морската столица е изпратено на Софийската градска прокуратура, която е единственият оран на държавното обвинение, който може да разследва и съди лица с имунитет, какъвто е Сидеров.

Сега прокурорите в София трябва да се запознаят със събраните материали и ако потвърдят извода на колегите си от Варна ще направят предложение до главния прокурор Сотир Цацаров, който ще поиска от Народното събрание имунитета на Сидеров.

Вероятността „червените тоги” от София да преценят, че няма данни за дело срещу Сидеров е изключена, защото от сутринта прокуратурата „демонстрира решителност”, каквато досега и е липсвала в редица случай със Сидеров. 

За да не бъдем голословни ще припомним, че държавното обвинение мотае почти три години разследването за побоя пред джамията при положение, че делото в никакъв случаи не може да бъде квалифицирано като сложно. Прокуратурата си затвори очите и когато Сидеров изкърти бравата на Министерския съвет по време на служебния кабинет. Обвинението бе безмълвно и когато Сидеров влезе въоръжен в парламента с палка и пистолет и прочие и прочие.

От съобщението на прокуратурата на става ясно дали за друг от депутатите на Сидеров са събрани данни за извършено престъпление. Трябва да се отбележи, че все пак има две пострадали лица. Освен това на сутрешния брифинг, говорителят на Главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че се проверява и участието на всеки един от депутатите на „Атака“, пътували в самолета.

Франция се възмути

В същото време от Посолството на Франция съобщиха, че очакват извинение „от този гражданин (Волен Сидеров – бел. ред), чието поведение е осъдително и непристойно не само в качеството му на депутат, но и на човек, който има самоуважение”.

Посолството на Франция напомня, че дипломатическите и консулските служители са защитени от Виенската конвенция от 18 април 1961 година и че е задължение на българските власти да вземат всички необходими мерки за да не бъде допуснато посегателство до личността, свободата и достойнството на тези служители“, се казва в позицията на дипломатическото представителство.