Социалната мрежа „Фейсбук“ възнамерява да добави още едно попълнение в набора си от инструменти за „следене“ на своите потребители. Новата технология ще позволява на компанията да вижда колко дълго време те се застояват на едно място с мишката си.
Функцията е все още в процес на изпитания, а обяснението за нуждата от нея е, че данните ще помогнат на рекламиращите в социалната платформа да се насочват по-точно към своите потенциални клиенти.

Технологията работи, ако курсорът ни мишката на дадения потребител се задържи върху реклама  и ако неговият „нюзфийд” е видим, обясниха от компанията.

Според критиците обаче нововъведението следи и записва какво мислят и правят потребителите на „Фейсбук”.

Технологията се появява в момент, в който компании от Силиконовата долина са поставени под съмнение в колаборация с Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) за предоставяне на лични данни на техните служители. Тези страхове вече накараха много потребители на социалната мрежа да я напуснат и да изтрият профилите си.

Въпреки това „Фейсбук“ все още успява да задържи при себе си над 1 милиард потребители. Компанията регулярно събира и съхранява демографски и поведенчески данни за тях, като например нещата, които „харесват“. 

От „Фейсбук“ уточняват, че новата технология ще увеличи способността им да събират още повече данни от втория тип, посочен по-горе. Все още обаче не е ясно кога функцията ще бъде въведена практически онлайн.