Словашкият оператор на местната газопреносна мрежа Eustream е изготвил предложение за създаване на реверсивна връзка между Словакия и Украйна, което ще позволи допълнителното доставяне на природен газ за украинците, въпреки опитите на Москва да „заобиколи” страната с двата си проекта за алтернативни газопроводи за Европа – Северен и Южен Поток.
Информацията е била потвърдена от двама независими източници пред руския икономически всекидневник „Ведомости”. Схемата за газови доставки за Украйна е описана в проект за меморандум за сътрудничество между Киев и Братислава, който е бил предаден на украинските власти в края на ноември.

Подписването на самия меморандум от двете страни, който е бил предвиден за началото на декември трябва да се случи тази седмица, но определянето на датата е оставено в ръцете на Киев.

Информацията за предложението за изграждане на реверсивна връзка между Словакия и Украйна е била потвърдена пред „Ведомости” от неназован представител на Еврокомисията, и от източник, близък до словашкия газов оператор Eustream.

Украинските власти одобриха създаването на реверсивни канали за доставка на природен газ от ЕС в края на миналата година, за да разполагат с алтернатива на непрекъснато поскъпващата суровина от Русия. Първоначалният договор е сключен с германската компания RWE, която реекспортира руски газ на фиксирани цени, които са по-евтини с 20 до 30 долара за 1000 кубически метра, от тези които Москва налага на Киев.

По данни на украинската държавна статистика в периода януари-септември тази година средната цена на „европейския” газ възлиза средно на 397 долара за 1000 куб. м., докато директните доставки от Русия се равнява средно на 418 долара.

Актуално, реверсивните връзки с Украйна, се осъществяват през Полша и Унгария, но техните пропускателни мощности не са достатъчни. За първите 11 месеца на 2013 г. през тях да преминали 1,9 млрд. куб.м. природен газ, при годишно потребление в Украйна на 30 млрд. куб. м. Обратната връзка на газопровода със Словакия се очаква да доставя до 10 млрд. куб. м. природен газ годишно.

Международните наблюдатели припомнят, че в момента Словакия е основният транзитен канал за доставка в Европа на преминаващия през Украйна руски природен газ, който се закупува на границата между двете държави от германската компания RWE.

Източник от руския енергиен мастодонт „Газпром” е уточнил пред „Ведомости”, че в момента германската компания закупува руския газ на две точки – на украинско-словашката граница и на словашко-чешката граница. Според експерти създаването на реверсивна връзка трябва да се осъществи на първата, като ще става въпрос за изграждането на тръбопровод с дължина от около 300 метра, чиято стойност няма да надхвърля 10 млн. долара.

За сметка на това срокът на изграждане ще е около две години, като все още не е уточнено кой ще поеме разходите, тъй като словашкият оператор Eustream трябва да получи гаранции от Украйна, че новата тръба ще бъде експлоатирана. Това условие е задължително, дори и средствата за изграждане да бъдат отпуснати от ЕС, който открито подкрепя проекта. Едновременно с това реверсивната връзка ще е изгодна за Киев само ако суровината, постъпваща по нея, е по евтина от тази предлагана от „Газпром”

Справка на „Ведомости” показва, че до октомври цената на природния газ, постъпващ към Украйна по реверсивните връзки възлиза на 400 долара за 1000 куб. м., докато през третото тримесечие на 2013 г. „Газпром” е доставял суровината на цена от 420-430 долара за 1000 куб. м. За сметка на това за четвъртото тримесечие на годината руската компания е фиксирала цена от 380-385 долара за доставката на 1000 куб. м. газ за Украйна. В резултат на това през ноември реверсивните доставки на газ за Киев са спаднали с 36,5 %.

В същия момент (месец ноември) Украйна се отказа от споразумението за асоцииране с ЕС, а „Газпром” се съгласи на отсрочка за заплащането на дълга от 2 млрд. долара, които дължи Киев.

Очаква се цената за доставка на руски газ за Украйна да бъде намалена допълнително до 280 долара за 1000 куб. м., което най-вероятно ще бъде обявено по време на двустранната среща между руския и украинския президент Владимир Путин и Виктор Янукович, насрочена за 17 декември.

Експерти коментират пред руското издание, че ако намаляването на цената бъде договорено, ще отпадне нуждата от реверсивни връзки. Което предполага, че „Газпром” ще държи преференциални цени за Украйна, по-ниски или на нивото на тези, предлагани по тръбопроводите за обратна връзка.