Бившият военен командир на босненските сърби Ратко Младич отказа да свидетелства в защитата на своя бивш политически господар Радован Караджич в Хата днес, като определи Международния трибунал за бивша Югославия като „сатанински съд”.
Кореспондент на АП от Хага съобщава, че съдебното заседание, събрало на едно място двамата „архитекти” на етническите прочиствания по време на войната за независимостта на Босна и Херцеговина (1992-95 г.) е продължило около час, като Младич през цялото време е отказвал да отговаря на въпросите на Караджич, с довода за влошено здраве или нежелание да се инкриминира.
Краткото изслушване бележи първия път, в който двамата мъже са виждани заедно от края на конфликта преди близо 20 години, но

нежеланието на Младич да сътрудничи, отвъд разказ за военната си кариера, не даде възможност за хвърляне на допълнителна светлина върху конфликта, отнел живота на над 100 000 души, отбелязва АП.

Ратко Младич е последния свидетел в защитата на Караджич, преди самият той да свидетелства през февруари. Двамата бивши сръбски лидери се укриваха от международното правосъдие в продължение на години, преди Караджич да бъде заловен в Сърбия през 2008 г., където се укриваше като народен лечител, а Младич беше задържан три години по-късно.

Двата са подсъдими по отделни дела, като обвиненията срещу тях са за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, включително геноцид. И Караджич и Младич настояват, че са невинни – всичко, което са извършили през войната е било в защита на сръбското население на Босна – и рискуват доживотни присъди.

По време на изслушването днес Ратко Младич си е позволил да разиграва съда, като първоначално е отказал да отговаря, заради забравени зъбни протези, но след набавянето на същите от килията му, е продължил да отказва да сътрудничи.

Кореспондентът на АП отбелязва, че двамата бивши „съратници” почти не са разменяли погледи по време на заседанието.

Въпреки че е знаел че няма да получи отговор, Караджич е задал на Младич всички въпроси, релевантни към процеса срещу него:

Бил ли е той като президент на босненските сърби информиран за намереният на Младич спрямо „затворниците” в Сребреница (по повод избиването на хиляди мъже и момчета от армията в мюсюлманския анклав); Споразумявали ли са се двамата да подложат на двегодишен терор обсадените жители на Сараево, посредством артилерийски и снайперистки обстрел и др.

Въпреки отказа си да отговаря на въпросите, Ратко Младич е настоял да прочете собственоръчно написано седем страници изявление пред съда, на което е получил отказ, квалифицирайки Трибунала като „сатанински” на излизане от залата.