Американският Сенат е на крачка от одобряването на блокираната от над 1 година сделка за продажбата на щурмови хеликоптери „Апачи” на Ирак, които да помогнат на премиера на страната Нури ал-Малики да се справи със заплахата от „Ал Кайда”. Това съобщава в блога си американското издание Foreign Policy като се позовава на собствени източници в горната камара на законодателното събрание на САЩ.
Сделката за продажбата на хеликоптерите досега срещаше съпротивата на председателя на комисията по външни отношения в Сената, заедно с други влиятелни законодатели, заради тревоги, че правителството на ал-Малики може да ги използва за „разчистване на сметки” с различните малцинства в Ирак. В крайна сметка снощи е комисията е взела решение да даде „зелена светлина” на продажбата.

Договорът предвижда Багдад да наеме 6 щурмови хеликоптера „Апачи” и да закупи допълнително 24 нови. В сделката, на стойност 6,2 млрд. долара, са включени също така обучение, логистична подкрепа и поддръжка.

Ирак лобира активно последните месеци в полза на сделката и след превземането на град Фалуджа в началото на годината от свързана с „Ал Кайда” групировка, премиерът на страната Нури ал-Малики проведе лична среща с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, за да поиска личната му подкрепа за прокарване на договора през Сената.

От Foreign Policy обръщат внимание, че въпреки решението на сенатската комисия, оборудването няма бъде доставено скоро. Шестте хеликоптера под наем ще са на място в началото на лятото, а 24-те закупени трябва да бъдат произведени.

От 2005 г. насам САЩ са доставили военно оборудване и боеприпаси на Ирак, на стойност 14 млрд. долара, но не винаги съгласно нуждите на Багдад.

Правителството на ал-Малики отчаяно се опитва да подобри арсенала си и Ирак подписа споразумение през 2011 г. за 18 изтребителя „Ф-16”, както и друго през 2012 г. за още 18 апарата. Нито един от самолетите не е бил доставен, въпреки че Държавният департамент твърди, че първите „Ф-16” трябва да пристигнат в Ирак тази есен, близо три години след подписването на първата сделка.