Тунис стои на прага на демокрацията, пише Financial Times. Революциите, обхванали арабските страни, започнаха преди три години именно там. Често за този период изглеждаше, че Тунис може да потъне в анархия, също като други страни в региона. Но за последната половин година местните политици направиха сериозни компромиси и насочиха страната по нов път.
„Ан Нахда“ – ислямистката партия в Тунис, призна необходимостта от гъвкавкост при написването на нова конституция, като се съгласи, че жените и малцинствата трябва да имат пълни права. Светските партии, от своя страна се съгласиха, че в новата конституция ислямът ще бъде държавна религия.
Текстът на новата конституция бе съгласуван в неделя в парламента, за да може да бъдат насрочени избори до края на тази година.

Първо, политическата трансформация в Тунис демонстрира какво може да се постигне, ако ислямските и светските лидери са готови за компромис. Второ, Западът и най-вече Европейският съюз, трябва внимателно да следят за събитията в страната и да окажат икономическа помощ, предупреждава Financial Times. Пред Тунис стоят сериозни икономически проблеми. Мнозинството от арабските страни все още са обхванати от криза.

Заради това е важно поне една от тях да даде пример за това, какви резултати може да бъдат постигнати, когато светското и ислямът загърбят разногласията си в името на общото благо.