Групата „Ранобудните студенти”, която сложи началото на разрастваща се акция по окупиране на зали в различни университети в страната преди три седмици, отправи покана за „Поход на справедливостта: Общонационален протест”. Събитието бе обявено във „Фейсбук” за неделя от 11.00 часа на стълбите пред Ректората.
След като на 1 ноември протестиращата академична общност отправи призив за национална стачка, демонстрацията в деня, който отбелязва 24 години от падането на тоталитарния режим на Тодор Живков, е с послание: „Ако не искате да продължавате да живеете както досега: ПРОТЕСТИРАЙТЕ, ОКУПИРАЙТЕ, СТАЧКУВАЙТЕ!”.

Излизаме, за да окупираме узурпирана България!
Излизаме, защото е несправедливо заплатите и пенсиите да са по-малки отколкото политическият и икономическият каймак харчи за един обяд.
Излизаме, за да се противопоставим на бедността и безработицата.
Излизаме, защото мястото на мафията не е в управлението.
Излизаме, защото сме против потъпкването на обществения интерес в името на олигархичния.
Излизаме, за да не емигрираме.
Излизаме, за да отхвърлим образованието, което ни прави роби, а не свободни.
Излизаме, защото не можем да търпим унищожението на природата.
Излизаме сега, докато не е дошъл гладът и не са спрели тока.
Излизаме преди да сме станали висококвалифицирани просяци.
Излизаме, за да кажем „стоп” на неумолимото превръщане на здравеопазването в привилегия.
Излизаме, за да покажем, че има алтернатива отвъд партиите: гражданите са властта – ние сме суверенът.

Ако не искате да продължавате да живеете както досега: ПРОТЕСТИРАЙТЕ, ОКУПИРАЙТЕ, СТАЧКУВАЙТЕ!

Напук на всеобщото мнение ние не довършваме започнатото дело. Напротив, ние започваме нещо ново. Нямаме само памет, но и визия. Заставаме зад:

1. Отговорна държавна политика в образованието, която да стимулира и изисква изграждането на независими и критично мислещи личности, а не на апатични изпълнители.
2. Изграждане на независими държавни институции, работещи в полза на обществото, а не обслужващи частни олигархични или партийни интереси;
3. Създаване на адекватни дългосрочни стратегии за развитие на всички сфери от обществения живот и приемственост в прилагането им;
4. Допускане до висши държавни длъжности само на доказали се професионалисти, чиито действия да се ръководят единствено от интересите на суверена;
5. Прекратяване на системната практика държавните медии да се използват за партийна пропаганда и конструиране на псевдореалност.
6. МОРАЛ и ОТГОВОРНОСТ.

11 часа на стълбите на Ректората на Софийския университет”, написаха „Ранобудните студенти”.

Преподаватели, подкрепящи окупацията, казаха в социалната мрежа „Повече така не може” и организираха шествие в подкрепа на студентския протест по същото време и на същото място.

ПОВЕЧЕ ТАКА НЕ МОЖЕ

По повод 24 години от падането на тоталитарния режим в България ви каним на протестно шествие, с което:

– да дадем пример за гражданска позиция, към която да приобщим и студентите;
– да огласим публично оценката си за състоянието на държавността и демокрацията в България;
– да защитим правото си на свободна волеизява като пълноправни европейски граждани.

Шествието ще тръгне от централния вход на Ректората в 11.00 и ще премине през Народното събрание, Министерски съвет и ще завърши на стълбите пред бившия партиен дом.

Каним на шествието всички колеги, студенти и граждани”, гласи посланието на преподавателите във „Фейсбук”.

Междувременно режисьори, актьори и музиканти подкрепиха протестиращите студенти с кратки черно-бели видеопослания. Те могат да бъдат гледани в канала „Окупирай НАТФИЗ” в YouTube.

„Скъпи приятели студенти, подкрепям ви с цялото си сърце. С вас съм, защото вие сте светлината и надеждата на всички нас. Не се отказвайте”, гласи обръщението на Мая Новоселска.