Както предполагате, Афганистан, страната в постоянен военен конфликт от над 3 десетилетия, има много нисък процент на интернет покритие и потребители. Но напредъкът в технологиите в световен мащаб не са подминали страната и броят на интернет-кафетата в градовете за последните две десетилетия расте непрекъснато. Доказателството за това: кандидатите за предстоящите президентски избори в Афганистан провеждат изключително активна кампания в мрежата. Това разказва в свой репортаж от Кабул кореспондентът на френското радио RFI Никола Ропер.
Миналият месец стана известно, че броят на афганистанските потребители на социалната мрежа „Фейсбук” е надхвърлила един милион.

Изглежда малко за страна, чието население възлиза на над 30 млн. души, както и в сравнение с Европа и Северна Америка. Но всъщност представлява огромен напредък за този инструмент за комуникация, практически непознат в Афганистан допреди 3 години.

Афганците имат много ниско ниво на достъп до интернет, като едва 5 % от домакинствата имат инсталиран такъв. Но се наблюдава феномен, подобен на този в Африка, където етапът на кабелният интернет беше практически прескочен и направо навлезе 3G-достъпът, през мобилни устройства.

Президентските избори, които трябва да определят приемника на Хамид Карзай са насрочени за април следващата година. Окончателният списък с кандидатите ще бъде представен следващата седмица. Първоначалното депозиране на 26-те кандидатури развълнува изключително много интернет-потребителите в страната и се очаква кампанията.

Това предвижда Дан Мърфи от американската правозащитна организация Democracy International, определена за наблюдатели и ментор на изборния процес в Афганистан.

„Навлизането на интернет не е глобално, но присъства в големите градове и преди всичко сред младите хора. Мнозина влизат във „Фейсбук” всеки ден. Следователно за кандидатите и за медиите, това е изключително важно. Предимството на интернет, в крайна сметка, е че е безплатно”, разказва Дан Мърфи.

Създаването на страница за подкрепа в американската социална мрежа е напълно безплатно. Именно поради тази причина, всички кандидати за президентските избори си направиха профили. Бившият претендент за поста на втория тур на вота през 2009 г., доктор Адбулла Абдулла води в надпреварата с над 110 000 „харесвания”. Веднага след него е Ашраф Гани с 82 000. Страниците са предимно на езиците дари и пущу, най-разпространените в Афганистан.

Някои от кандидатите дори щурмуваха сайта за микро-блогинг „Туитър”, където преобладава английският език, но и аудиторията към която са се насочили е по-различна, тъй като посланията са насочени предимно към международната общност и чуждестранните журналисти.

Прави впечатление, че екипите на кандидатите се реорганизират бързо, за да отговарят на окуражаванията и критиките. Афганистанската кампания, която ще е доста сложна „на терена”, заради рисковете за сигурността, ще може спокойно да се проведе онлайн, завършва никола Ропер.