Пиратство, хулиганство, тероризъм, поругаване на моралните ценности – в днешна Русия това е ежедневие.
Но не става въпрос за сомалийски корсари. Нито за крайно-десни лумпени, с които страната, победила нацистка Германия, е пълна.
Не, не са и кавказките ислямисти, които всячески продължават да тероризират страната.
Не са и хомосексуалните граждани, на практика извън закона, тъй като отскоро всичко може да бъде изтълкувано като пропаганда на еднополовите връзки.
Става въпрос за една пънк група и за едни екоактивисти от международната организация „Гринпийс“. Първите са арестувани като врагове на народа.

Безследно изчезналата Надежда Толоконникова от Pussy Riot изненадващо се „появи“ вчера, след като стана ясно, че е прехвърлена в колония в Красноярски край. Там пънкарката, позволила си нетрадиционна форма на протест, който изключва всяка форма на тероризъм, ще бъде „ресоциализирана“. Каквото и да означава това.

На паметната дата 7 ноември тя успя да навърши своите 24 години. Само за да докаже, че в Русия (партньор на Европейския съюз и НАТО), това да си млад и безразсъден означава само едно. Да подпишеш смъртната си присъда. Да бъдеш осъден заради „оскърбителните“ идеи, които изповядваш и дори си позволяваш да демонстрираш.

В същото време активисти на „Гринпийс“ са откарани от Мурманск, където бяха задържани за „нападение“ срещу платформа на „Газпром“ с цел да обърнат внимание на екопроблемите в Арктика.