Поредната смяна на едър държавен чиновник са извършили управляващите. Изпълнителният директор на „Булгаргаз” Димитър Гогов е бил уволнен, а на негово място е поставен Шишман Чаушев – досега шеф на офиса на НАП във Видин.
Рокадата е била извършена на 31 октомври с решение на Българския енергиен холдинг. „Булгаргаз” е част от структурата на БЕХ. Самият Гогов, който бе на поста от януари 2007 г., е научил за уволнението си дни по-късно от внесеното заявление в Агенцията по вписванията.
За новия шеф на „Булгаргаз” е известно, че няма никакъв опит и експертиза в енергетиката и конкретно в доставките и търговията с природен газ. Той започва кариерата си като данъчен инспектор през 1992-а и до днес израства до регионален директор във Видин.

Първоначално Министерството на икономиката и енергетиката отказваше да коментира новината, но след това от пресцентъра обясниха, че решението е „свързано с промяна на визията за развитие на дружеството”.

Решението за уволнението на Гогов е взето в деня, в който в София за почуда на всички пристигна шефът на „Газпром” Алексей Милер. След четиричасова среща с премиера Орешарски, на която „промениха някои параметри по договора, така че да са изгодни за България”, бе направена първата символична заварка край село Пишурка.

Димитър Гогов оглавяваше „Булгаргаз” от януари 2007-а година, но работи за държавния монополист от 1999-а, като започва кариерата си като специалист в отдел „Събиране на вземания”.

Основният проблем, който седи пред дружеството, е да си събере парите за газ, който му дължат топлофикациите. Вземанията са за около 200 милиона лева. Те пък се бавят, защото абонатите не си плащат сметките навреме – от една страна, от друга – топлофикациите имат да вземат десетки милиони от НЕК за тока, който произвеждат.

Този омагьосан кръг се върти от години, а Гогов периодично „заплашваше”да ограничи доставките на топлофикациите. Това обаче не се случи, тъй като принципалът на дружеството – енергийният министър, не му даваше „зелена светлина”.

Сега остава въпросът защо и как данъчен чиновник би бил по-добър управител на  „Булгаргаз”, ако разбира се това е основната цел, а не монтирането на удобен и послушен човек, който да бие печати и да се подписва.

В рамките на деня вестник „Капитал“ съобщи, че в резултат на тяхно запитване е било установено, че по време на изненадващата визита на директора на „Газпром“ в България не са водени протоколи от разговорите му в Министерски съвет. До колко това може да е свързано и с освобождаването на Гогов от поста му, остава загадка.